Ümit Zileli Kimdir

Gazeteci ve yazar olan Ümit Zileli, 1959 yılında Ankara’da dünyaya geldi.
Ümit Zileli Kimdir

Ümit Zileli Biyografisi

Ümit Zileli, klasik eğitimini bitirdikten sonra lisans eğitimi almak için üniversite sınavlarına girdi ve bu sınavlarda başarılı olarak Ankara Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne kayıt yaptırdı. Zileli gazetecilik mesleğine ilk girişini 1978 yılında Anadolu Ajansı’na girerek yaşadı. Anadolu Ajansı’ndan sonra Günaydın, Ankara Ekspres ve Barış gazetelerinde çalıştı.

Zileli, Türkiye’de 1982 yılında kurulan Güneş Gazetesi’nin dış haberlerinde yer aldı ve BD-Los Angeles muhabirliğini yaptı ve Türkiye'ye döndükten sonra Güneş, Nokta, Son Havadis, Bulvar ve Milliyet gazetelerinde çalıştı.

Askerlik eğitimi için kariyerine yarıda kesen Zileli, Tunceli’ye gitti ve buradaki anılarını Vur Emri adlı kitabında topladı.

Askerden döndükten sonra, mesleğine geri dönüş yaptı ve televizyon alanında TRT, Kanal 6, Kanal E ve Kanal D’ de çalıştı. Bu kanallarda Sanat ve 25 Kare, Pusula ve Ses Ver Türkiye programlarını yaptı. Sonrasında Ulusal Kanal ile anlaştı ve aynı süre içerisinde Aydınlık Gazetesi’nde de köşe yazarlığı yaptı.

ümit zileli gazeteci

1997 yılında köşe yazılarına Cumhuriyet Gazetesi’nde yazmaya başladı. Köşesine ‘’ Düz Çizgi ‘’ adını verdi. Bunun yanında Kanal Biz ve Avrasya TV ekranlarında televizyon programları da yapmaya devam etti.

Zileli, 2013 yılında Mustafa Sarıgül’ün görevinden istifa etmesi sonrasında Şişli Belediye Başkanlığı’na aday oldu ancak kazanamadı.

2015 yılı itibarıyla yeni kurulmuş kanallardan birisi olan Beyaz TV’de Rasim Ozan Kütahyalı ile beraber zaman zaman konuk yorumcu olarak yer alan  Ümit Zileli, halen Odatv'de köşe yazarlığı yapmaktadır.

Ümit Zileli, ilk evliliğini 1992 yılında Güler Kazmacı ile yaptı ve sonrasında çift ayrıldı. İkinci evliliğini ise 1997 yılında Songül Toprak ile yaptı. 2005 yılında boşanan çiftin 2001 yılında bir kız çocuğu oldu.

 

Ümit Zileli Kitapları

  • Vur Emri-Bir Asteğmenin Tunceli Anıları
  • Karanlığa Karşı Yazılar-Irkçı, Şeriatçı, Mandacı Kuşatma
  • İşbirlikçiler
  • Aydının İhaneti
  • Vurgun Demokrasisi
  • Cumhurun Trajedisi – Karşı devrimin Kısa Tarihi (Nisan 2009)

 

NeOldu.com / Enes Som

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.