Uyku Apnesi Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?
Uykuda solunum durması veya horlama olarak bilinen uyku apnesi, günümüzde pek çok insanda görülen bir hastalıktır. Sağlıklı bir yaşam için uykunun çok önemlidir. Bu sebeple de uyku apnesinin zararları oldukça fazladır. Bu yüzden içeriğimizde uyku apnesi nedir, tedavisi nasıldır, nedenleri ve belirtileri nelerdir gibi soruların cevabını derledik.
İşte uyku apnesi hakkında bilinmesi gerekenler...
Uyku Apnesi Nedir?
Geçici olarak solunumun durmasına apne adı verilir. Uyku sırasında solunum duraklaması nedeniyle uyku düzeninin bozulmasına neden olan hastalık uyku apnesi olarak tanımlanmaktadır. Düzensiz solunum uykuya dalma, uykuda ve rüya görme sırasında görülmektedir. Sık sık meydana gelen ve uzun süren solunum durmaları uyku apnesinin en önemli belirtilerindendir.
Tüm gece boyunca horlamanız ve bu durumun sürekli devam etmesi dikkate alınması gereken bir durumdur. Her gece horlamanız ve gün içerisinde kendinizi yorgun hissetmeniz uyku apnesinin habercisi olabilir. Eşiniz veya çevrenizdekiler uykunuzda sürekli olarak horladığınızı ve nefes kesintileri yaşadığınızı belirtiyorsa bir uzmana başvurmanız gereklidir.
Uyku Apnesi Kimlerde Görülür?
Uyku apnesi bazı kişilerde daha fazla görülmektedir. Geniz eti olanlar, kilolu kişiler, menapoza girmiş kadınlar, horlayanlar, yaşlılar, alkol ve sigara bağımlıları, aşırı kilolu kişiler, büyük dile sahip olanlar, yanlış uyku pozisyonunda uyuyanlar, alt çenesinde gelişim geriliği olanlar, boynu kısa olanlar, sakinleştirici ilaç kullananlar, astım ve şeker hastalarında uyku apnesine daha fazla rastlanılmaktadır.
Uyku Apnesinin Nedenleri
Son zamanlarda oldukça fazla bir şekilde görmeye başladığımız uyku apnesi problemi boğazdaki kasların havanın geçeceği alanı kapatacak şekilde gevşemesi yüzünden oluşmaktadır. Bu rahatsızlık oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden nedenleri bir an önce ortadan kaldırılmalıdır.
Uyku apnesinin nedenleri yaşanılan ortam, günlük tempo, kullanılan ilaçlar, beslenme alışkanlıkları, hava kirliliği, obezite, geniz eti, madde bağımlılığı ve üst solunum yolu hastalıklarıdır. Bu nedenleri hayatınızdan çıkararak uyku apnesinden kurtulabilirsiniz.
Uyku Apnesi Belirtileri
Uyku apnesinin belirtileri düzensiz solunum, uykuda nefesin durması, gündüz sürekli olarak uykulu olma, gürültülü horlama, sabah yaşanan ağız kuruluğu, sabahları görülen baş ağrıları, konsantrasyon eksikliği, yorgunluk, cinsel isteksizlik, uykuda aşırı terleme ve göğüste hissedilen baskıdır.
Türkiye'de sıkça görülen bir hastalık olan uyku apnesi pek çok insanın sorunu haline gelebilmektedir. Bu yüzden bu hastalığın belirtilerini gördüğümüz andan itibaren bir an önce doktora başvurup gerekli tedaviyi olmamız gerekir.
Uyku Apnesi Tanı ve Tedavisi
Uyku apnesiyle benzer belirtileri taşıyan çeşitli uyku hastalıkları bulunmaktadır. Doğru teşhisin konulması için “poligrafik tetkik” olarak adlandırılan bir inceleme yapılması gereklidir. Bu laboratuar çalışmasında beyin bölgelerinin aktiviteleri, uyku bozuklukları ve uyku yapısı hakkında bilgi vermektedir.
Uzman ve deneyimli bir doktor tarafından kesin teşhis uyku apnesi olarak belirlenmişse tedaviye bir an önce başlanılmalıdır. Anatomik nedenlerden kaynaklanan uyku apnesinde cerrahi yöntem, protez ve ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Bu yöntemler sayesinde uyku apnesinden kurtulabilirsiniz.
Uyku Apnesinin Meydana Getirdiği Rahatsızlıklar
Uyku apnesi tedavi edilmediği ve ilerlediği takdirde birçok rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunlar aşırı yorgunluk ve gün içinde uyuklama, yüksek tansiyon, düzensiz kalp atışları, kalp büyümesi ve kalp krizi riski, cinsel arzuların azalması, depresyon, aşırı sinirlilik, uykuda terleme, idrar kaçırma ve ölümdür.
Uyku apnesi nasıl anlaşılır?
Uyku apnesi uyku durumunda solunumun durması anlamına gelmektedir. Kişinin bir saatlik zaman içerisinde beşten fazla kez solunumu durmuşsa uyku apnesi teşhisi koyulmaktadır. Oldukça ciddi bir hastalık olan uyku apnesinin bir an önce tedavi edilmesi gerekir.
Uyku apnesi için ne yapmalı?
Uyku apnesi için yapabileceğiniz şeylerden en etkilisi uzman doktor tarafından önerilen tedaviyi olmaktır. Doktorunuz hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazları önerecektir. Uyku apnesi maskesi olarak da bilinen bu cihazlar sayesinde rahatsızlıktan kurtulacaksınız.
Uyku apnesi tehlikeli bir hastalık mıdır?
Uyku apnesi oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde kalp krizine, inmelere, tansiyon yükselmelerine, kalp ritim bozukluklarına hatta ani ölümlere neden olabilmektedir. Bu sebeple bir an önce uzman doktora başvurmalısınız.
Uyku apnesi için evde ne yapılabilir?
Uyku apnesini geçirmek içine evde kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Sarmaşık, Altınmühür bitkisi, papatya çayı, ada çayı ve nane yaprağı bu yöntemler arasında en çok işe yarayanlarıdır. Bu bitkisel yöntemleri kullanarak uyku apnesi problemini azaltabilir hatta ortadan kaldırabilirsiniz.
Uyku apnesi geçici midir?
Uyku apnesi geçici bir rahatsızlık değildir. Bu rahatsızlıktan kurtulmak istiyorsanız ilk olarak altında yatan nedenleri ortadan kaldırmanız gerekiyor. Daha sonra doktorunuzun uygulayacağı tedavi yöntemi sayesinde bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.
Uyku apnesi tedavi edilmezse ne olur?
Uyku apnesi tedavi edilmediği takdirde oldukça ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde uykuda ani ölüm, kalp krizi, felç, yüksek tansiyon, depresyon ve tip 2 diyabet hastalığı oluşabilmektedir.
Uyku apnesinin ilacı var mı?
Bu rahatsızlığı kesin tedavi edecek herhangi bir ilaç bulunmamaktadır. Uyku apnesini tedavi etmek için CPAP yöntemi kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemi genellikle hastanın rahatsızlıktan kurtulmasını hızlı bir şekilde sağlamaktadır.