Uykunuzun Kaçmasına Neden Olacak 10 Gıda

Uyku bedenin dinlenmesi için gerekli en önemli yaşam kaynağıdır. Ancak bazı zamanlarda uykumuz kaçar. Emin olun bu durumun mutlaka bir sebebi vardır.
Uykunuzun Kaçmasına Neden Olacak 10 Gıda

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Bağışıklık sistemi ve vücudun sağlıklı bir şekilde işleyişi için uyku çok önemli bir yere sahip. Bazen uykumuzun gelmemesini isteriz. Peki bunu nasıl yaparız? Özellikle öğrencilerin sınav dönemlerinde geç saatlere kadar çalışmak için uyku kaçıran şeylere ihtiyaç duyabilir. Ya da akşam üzeri bilmeden tükettiğiniz bu besinler ihtiyacınız olan uykunuzu öteleyebilir. Peki uyku kaçıran şeyler nelerdir?

İşte uyku kaçıran besinler;

1. Kafein

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Herkesin bildiği kafeinin uyku kaçırma özelliği birçoğumuz tarafından kullanılıyor. Öğleden sonra veya herhangi bir zamanda kafein açısından zengin yiyeceklerden kaçınmanızı öneririz. Özellikle gece yatmadan 3 saat önce kafein içerikli bir şey tüketmek uykunuzun kaçmasına sebebiyet verir. Bu yüzden olabildiğince tüketmemeye özen gösterin.

2. Baharatlı Yiyecekler

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Çoğunlukla yemekleri daha lezzetli kılmak için onları kullanırız. Çünkü baharat, lezzeti arttırır. Ancak uykuya dalmadan 2-3 saat öncesinde baharatlı yiyecekleri tüketmenizi önermiyoruz. Bu mide ekşimesine neden olabilir. Baharat sizi uykusuz bırakacak ve rahatsız edecektir. Bu yüzden baharatlı yiyeceklerden kaçının!

3. Asidik Yiyecekler

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Baharatlı yiyecekler gibi asidik yiyecekler de uykunuzu kaçırabilir. Domatesi özellikle belirttik çünkü domates asidik bir maddedir. Makarnalar, çorbalar, pizzalar, köriler ve salatalarda kullanılan domates, mide yanmasına neden olabilir. Bu yüzden bu yiyecekleri de yatmadan önce tüketmemelisiniz.

4. Su

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Gerçekçi olursak, içme suyunun önemi büyük. Vücudumuza koyduğumuz en faydalı maddelerden biridir. Ancak çok fazla içerseniz uykunuzu kaçıracağı kesin. Yatmadan önce su içmeyin demiyoruz. Ancak çok fazla içilmesi sizi rahatsız edebilir.

5. Alkol

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Bu listede alkol görmek birçok kişiye tuhaf gelebilir. Çünkü alkol içen kişilerin uyuya kaldığına tanık oldunuz. Evet alkol uykuya dalmaya yardımcı olabilir. Ancak uyku kalitenizde büyük bir düşüşe neden olur. Alkollü gecelerde kendinizi gecenin ortasında susamış bir vaziyette bulabilirsiniz. 

6. Şekerli ve Karbonhidratlı Yiyecekler

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Yemeklerden sonra hepimiz tatlı yemek isteriz. Ne yazık ki bunu yapmanız pek de iyi bir şey değil... Yüksek miktarda şekerli karbonhidrat, kan şekerinin yükseltir ve uykunuzun güzel geçmesine engel olur. Şekerli yiyeceklerden uzaklaşamıyorsanız, en azından kendinize bir iyilik yapın ve meyve gibi daha sağlıklı tatlılardan yemeye özen gösterin. Ancak gece geç saatlerde de aşırı meyve tüketmeyin. Çünkü bazı meyveler vücutta alkole dönüşebilir.

7. Tyramine

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Permasan, Romano gibi peynirler ve bunun gibi gıdalardır. Soya sosu, tofu teryaki sosu, hazır yaşlı etler, salamura ve bira gibi soya ürünlerini de güzel bir uyku tatmak istiyorsanız, tüketmeyin.

8. Kırmızı Et

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Akşam 8 den sonra yiyeceğiniz et sizin rahat bir uyku uyumanızı engeller. Bol protein olan ve tok tutan et siz uyurken midenizde olacaktır. Mideniz eti öğütmek için bağırsak sistemini çalıştıracak, uyku düzeninizin bozulmasına ve uyku uyuyamamanıza neden olacaktır. Bu yüzden 8'den önce et tüketmemeye çalışın.

9. Bitter Çikolata

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Çikolata gece gündüz hiç fark etmeden tüketilen bir yiyecektir. Ancak yatmadan önce yediğiniz takdirde size ekstra bir enerji verecek ve uykunuzun kaçmasına neden olacaktır. Vücut çikolata yedikten sonra uyarılacağı için uyumanız daha da zorlaşır. Yatmadan önce yenmemesi gereken gıdalardan birisidir.

10. Sarımsak

Uykusuz Bırakan Yiyecekler

Sarımsak mide ekşimesine neden olabilir. Bu yüzden gece yatmadan önce sarımsak ve sarımsaklı yiyecekler tüketmemelisiniz. Kalitesiz bir uyku uyumanıza neden olur. Kokudan rahatsız olmanıza, başınızın ağrımasına da sebebiyet veren sarımsak sizi uyutmayacaktır. Yatmadan 4 saat önce sarımsak tüketilmemelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağırlık Çalışmak Uykuya İyi Gelir Mi?Uykuda Kaslar Gelişir mi?
Uykusuzluk İçin Çözüm ÖnerileriUykusuzluğa İyi Gelen Çiçekler
Yazın Rahat Uyumak için Ne Yapılır?Uyku Neden Gelir?
Uykunun Kaç Evresi Vardır?Öğle Uykusunun İnsan Sağlığına Etkileri
Kaliteli Bir Uyku İçin Yapmanız Gereken YöntemlerAğzınız Açık Uyursanız Ne Olur?
Rahat Bir Uyku için Tüketilmesi Gereken BesinlerÇocuklarda Geniz Eti Problemi

Kahvaltılık uykusuz bırakır mı?

Gece yatmadan önce de pratikliğinden ötürü tüketilen kahvaltılık tahılları da gece tüketmemelisiniz. Kan şekerinizin yükselmesine sebep olup rahat bir uyku uyumanızı engeller. Zeytin, peynir, salatalık, domates gibi besinler tüketmemelisiniz.

Şeker uykuyu kaçırır mı?

Yüksek miktarda şeker içerdiğinden gece yatmadan önce şeker barları tüketimi de uykunuzu kaçırmaya birebirdir. Kaliteli bir uyku için gece yatmadan önce şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçının.

Uyku saatine yakın yemek yemek zararlı mı?

Uyku saatine yakın yemek yemeniz uykuya dalmanız için çok rahatsız edici olacaktır. Bunun nedeni, gıdaların düzgün bir şekilde metabolize olması ve metabolizmanın uyku sırasında dinlenmeye ihtiyacı olmasıdır. Bunu yapmak, sizin için hiç de iyi değildir. Çünkü metabolizmanın kalitesini ve uykunuzun kalitesini etkileyecektir. Bundan kaçınmanız sizin yararınıza olacaktır.

Uykusuz kalmak bağışıklık sistemine zarar verir mi?

Bağışıklık sistemi ve vücudun sağlıklı bir şekilde işleyişi için uyku çok önemli bir yere sahiptir. Eğer günlük ihtiyacımız olan 8 saati geçmeden uyanırsak ve bunu sürekli olarak tekrarlarsak bağışıklık sistemimiz çöker, hasta oluruz.

Alkol uyku getirir mi?

Alkol de rahat ve uzun bir uyku uyumanızı engeller. Alkol aldığınız zaman kesik kesik bir uyku sizi bekler. Bu yüzden huzurlu, rahat bir uyku için alkolden kaçınmalısınız. Aynı zamanda alkol içip uyumak midenizin bulanmasına da neden olur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.