Kanser ve Enfeksiyon Karşıtı Üzümün 10 Faydası

Dünyada en çok tüketilen meyvelerden biri olan üzümün birçok faydası bulunuyor. Bolca vitamin ve mineral içeren üzümün faydalarını sizin için sıraladık.
Kanser ve Enfeksiyon Karşıtı Üzümün 10 Faydası

Çok eski yıllardan beri sevilerek tüketilen meyvelerden biri olan üzüm, genellikle ılıman iklim koşullarına sahip bölgelerde yetişmektedir. Kırmızı, yeşil ve siyah renkteki çeşitleriyle farklı tatlara sahip olan üzüm çeşitleri de mevcuttur.

İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde sağlık alanına önemli katkılarda bulunan üzüm, kullanım alanı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Şifa kaynağı olarak nitelendirilen bu meyve, kozmetik alanında da sıkça kullanılmaktadır. Kullanıldığı alanlar ve faydaları bununla sınırlı değil. Üzümün faydalarını öğrenince onu daha çok tüketmek isteyeceksiniz.

Üzümün Faydaları Nelerdir?

İçerik bakımından oldukça zengin olan üzüm, barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde vücut sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır. Protein içeren üzüm, içerisinde bol miktarda A, B6, C,  ve A vitaminlerini barındırmaktadır. Sahip olduğu önemli vitaminlerin yanı sıra demir, fosfat, kalsiyum, potasyum, sodyum, bakır, magnezyum ve çinko gibi birbirinden önemli mineralleri içermektedir.

Bu zengin içerik onu sağlık için çok faydalı bir meyve haline getirir. Her vitamin ve mineralin katkı sunduğu başka bir organ ve vücut bölümü bulunur. Gelin, bu faydaların detaylarına bakalım.

İşte üzümün faydaları:

1. Kanser Riskini Düşürür

Üzümüm Faydaları

Güçlü bir antioksidan olan üzüm, kanserle mücadelede oldukça etkilidir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre üzüm çekirdeklerinin kansere karşı etkili bir koruyucu rol üstlendiği belirtilmektedir. Bu kanserler arasında kolon ve meme kanseri başı çekmektedir.

Düzenli olarak çekirdekli üzüm tüketiminin kansere karşı oldukça etkili bir rol oyması, çekirdeklerinde bulunan vitamin ve minerallerin sayesindedir. Özellikle meme kanserine karşı oldukça etkili olduğu belirtilen üzüm suyunun meme kanseri tümörünün yayılmasını ve büyümesini engellediği belirtilmektedir. Bu nedenle uzmanlar katkı maddesiz üzüm suyunun tüketimini sıkça önermektedir.

2. Sindirim Sistemini Düzenler

Üzümüm Faydaları

Hazımsızlıktan böbrek hastalıklarına kadar birçok alanda etkili bir koruma ve fayda sağlayan üzüm, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığın yanı sıra kabızlık sorununa karşı doğal bir müshil görevi görmektedir. Tüm bunları içeriğindeki organik asitler sayesinde başarır.

3. Böbrek Sağlığına İyi Gelir

Üzümüm Faydaları

Üzümün faydaları arasında böbrek sağlığına olan katkıları da bulunmaktadır. İçerisinde bol miktarda ürik asit içeren bu meyve, böbreklerin temizlenmesinde rol oynar. Bu özelliği ile böbreklerin üzerindeki baskıyı azaltır ve böbrek sağlığını korur.

4. Cilt Sağlığını Korur

Üzümüm Faydaları

Cilt sağlığı açısından oldukça faydalı olan üzüm, birçok kozmetik ürününün içeriğinde de yer almaktadır. C vitamini bakımından oldukça güçlü bir içeriğe sahip olduğu için birçok cilt sorununa karşı etkili bir koruma sağlar. Cildi temizleyerek ve zararlı toksinlerden arındırır. Böylece cilt daha yumuşak, parlak ve genç bir görünüm kazanır.

5. UV Işınlarından Korur

Üzümüm Faydaları

Özellikle yaz aylarında en çok dikkat edilmesi gereken zararlı güneş ışınları yani UV ışınlarıdır. Üzüm çekirdeğinin faydaları arasında cildi güneşten korumak da bulunur. Üzüm çekirdeği yağındaki güçlü antioksidanlar ciltteki güneş hasarını onarır ve ciltte bir kalkan görevi görür. Cildin hızla yenilenmesini sağlayarak cilt yanıklarını iyileştirir.

Üzüm çekirdeği yağının 30 ile 35 SPF arasında güneş koruma faktörü bulunur. Bu yağı cilde sürerek de kullanabilirsiniz. Böylece doğal bir güneş koruyucu yağ elde etmiş olursunuz.

6. Tansiyonu Düşürür

Üzümüm Faydaları

Üzümün içerisinde bolca potasyum bulunur. Potasyum kan damarlarının gevşemesinde ve rahatlamasında büyük rol oynar. Bu sayede kan damarlarının duvarlarına olan basınç azalır ve kan daha rahat vücutta dolanır. Bu durum tansiyonun düşmesine neden olur. Yüksek tansiyona sahip kişilerin üzüm gibi potasyum içerikli meyveleri tüketmesi önerilir.

7. Kolesterolü Düşürür

Üzümüm Faydaları

Polifenol adlı maddenin kolesterolü düşürmekte etkili olduğu bilinmektedir. Çok sevilen üzüm çeşitlerinden olan mor üzümün faydaları da buradan gelir. Mor üzümde yüksek miktarda polifenol bulunur. Bu madde kötü kolesterolü düşürerek kişiyi kalp hastalıklarından korur. 

8. Viral Enfeksiyonlara Karşı Korur

Üzümüm Faydaları

Üzümde antosiyanin ve antioksindanlar bulunur. Özellikle kırmızı ve mor üzümün faydaları da güçlü antioksidan içeriğinden gelir. Antioksidanlar bakteriyel ve viral enfeksiyonların önlenmesinde ve iyileşmesinde büyük rol oynar. Üzüm tüketerek özellikle kış aylarında artan hastalıklarından korunulabilir.

9. Yorgunluğu Azaltır

Üzümüm Faydaları

Üzümde vücudun enerji yakıtı olan karbonhidratlar bulunur. Bunun yanı sıra riboflavin adı verilen B2 vitamini de üzümde yer alır. Vücudun enerji üretimini artıran bu vitamin ve karbonhidrat sayesinde yorgunluk azalır ve kişi kendini daha dinç ve sağlıklı hisseder. 

10. Karaciğer Hasarını Azaltır

Üzümüm Faydaları

Üzüm çekirdeği faydaları arasında karaciğer hasarını azaltmak bulunur. Karaciğerin toksinlerden arınmasına ve temizlenmesine katkı sağlar. Böylece karaciğer daha iyi toparlanır ve yenilenir. Bu sebeple çekirdekli üzümlerden kaçmamalı, üzümün çekirdeği çıkarılmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Karpuzun FaydalarıKirazın Faydaları
Böğürtlenin FaydalarıElmanın Faydaları
Greyfurtun FaydalarıVişnenin Faydaları

Üzüm hangi organa iyi gelir?

Üzüm kalp, karaciğer, böbrek ve bağırsak gibi önemli organlara iyi gelmektedir. İçerisindeki vitamin ve mineraller bu organların sağlığında önemli bir görev görür. Kırmızı, mor ve siyah üzümde bolca antioksidan bulunur. Üzümün bu çeşitleri de çok faydalıdır. Ayrıca üzümü çekirdeğiyle birlikte yemek faydalarını artırır.

Üzüm günlük ne kadar yenmeli?

Üzümün faydalarından yararlanmak için günde 1 kase yenmesi önerilir. Bu sayı olarak ortalama 20 üzüm tanesine denk gelir. Her gün üzüm yiyerek sağlığınıza birçok katkı sunabilir, üzümün antioksidan etkisinden bolca yararlanabilirsiniz.

Aç karnına üzüm yersek ne olur?

Aç karna özellikle kuru üzüm tüketmek faydalıdır. Vücuttaki toksinler atılmasına yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini hızlandırarak düzene sokar. Kolon ve bağırsakların temizlenmesinde görev alır. Kişiye enerji vererek gün boyu dinç hissetmesini sağlar.

Üzüm çekirdeği yutulur mu?

Üzüm çekirdeğinin yenmesinde bir sakınca yoktur. Aksine üzüm çekirdeği de en az üzüm kadar fayda sağlar. Güçlü bir antioksidan olan üzüm çekirdeği, cildi güneş ışınlarından korur, karaciğerin temizlenmesinde görev alır. Bunun için üzümün çekirdeğiyle birlikte yenilmesi önerilir.

Dünyada kaç çeşit üzüm var?

Üzüm en çok çeşide sahip olan meyveler arasındadır. Üzümün dünya üzerinde 15 binden fazla çeşidi olduğu düşünülmektedir. Birçok kişiye göreyse bu çeşitler sadece kırmızı, mor, siyah ve yeşil üzüm olarak sıralanır. Aslında her üzümün çok farklı isimleri bulunur. Birçoğu birbirine benzese de aslında şekil ve yapıları farklıdır.

Üzümde hangi vitaminler var?

100 gram bir üzümde, 191 mg potasyum, 0,6 g protein, 4 mg C vitamini, 0,3 mg demir, 0,1 mg B6 vitamini, 5 mg magnezyum ve 14 mg kalsiyum bulunur. Aynı zamanda türüne bağlı olarak güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidan en çok mor, siyah ve kırmızı üzümde bulunur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.