Uzun Yaşam İçin Tüketilmesi Gereken 10 Besin

Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı bazı mucizevi gıdalardan geçiyor. Birçok faydası olan bu gıdalar neler? Her birini içeriğimizde sizin için sıraladık.
Uzun Yaşam İçin Tüketilmesi Gereken 10 Besin

Vücut, ihtiyacını her gün yediğimiz gıdalardan alıyor. Bu sebeple kendinizi nasıl beslediğiniz sağlıklı ve uzun bir ömür üzerinde etkili oluyor. Ne yediğini bilmek ve hangi besinin ne içerdiğinin farkında olmak vücudu daha bilinçli beslemenize yardımcı olabilir.

Uzun Yaşam İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Bazı besinler var ki vücut için faydaları saymakla bitmiyor. Bu besinleri günlük öğünlerinizin bir parçası haline getirmek uzun ve sağlıklı bir ömre giden kapıyı aralayabilir. Peki bu mucizevi besinler nelerdir? İçeriğimizde yaşamı uzatan besinleri, içerdikleri yararlı bileşenleri ve vücuda olan katkılarını bir araya getirdik.

İşte uzun yaşam için tüketilmesi gereken besinler:

1. Turunçgiller

Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

C vitamini vücut tarafından depolanmaz, bu sebeple kaybedilen C vitaminini her gün yerine koymak gerekir. Bunun en kolay ve lezzetli yolu turunçgillerden geçer. Tüketeceğiniz portakal, mandalina ve greyfurt gibi yiyeceklerle günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu sayede hastalıklardan korunabilir, bağışıklık sisteminizi dinç tutabilirsiniz.

2. Kemik Suyu

 Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

Kemik suyu sağlıklı bir yaşam için mucizevi bir besin. Kemik suyunun içerisinde magnezyum, kalsiyum ve fosfor bulunur. Aynı zamanda kolajen bakımından zengin olması nedeniyle vücudu yeniler. Kas ve kemikleri güçlendirir, bağışıklılığa tam destek sağlar. Hastalıklardan korunmak için kemik suyu kaynatabilir ya da organik kemik suyu satın alarak tüketebilirsiniz.

3. Zeytinyağı

Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

Gençlik iksiri diye anılan zeytinyağı sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırrını taşıyor. Bütün yağ türleri arasında en sağlıklı yağlardan biri olan zeytinyağı, kalp sağlığınızı korumaya, güçlü kan damarları oluşturmaya, metabolizmayı hızlandırmaya, kolesterolü düşürmeye ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Faydası saymakla bitmeyen zeytinyağını günlük diyetinizden eksik etmeyin.

4. Sarımsak

Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

Sarımsak içinde birçok faydalı bileşen barındırır ve bağışıklığı güçlendirir. Kanserle mücadelede de rol oynayan sarımsakta dialil sülfür bulunur. Bu madde kansere neden olabilecek zararlı bileşenleri parçalayabilir. Aynı zamanda sarımsağın kilo kontrolüne, kalp damar sağlığına ve kronik hastalıklara da birçok faydası bulunur. Yemeklerinizde sarımsak kullanarak sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz.

5. Balık

 Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

Et türleri arasında vitamin bakımından en zengin olan etlerden biri balık etidir. Balık eti içerdiği protein, omega 3, B12 ve D vitamini gibi besleyici vitaminlerle zekayı geliştirir, diyabeti azaltır, hücreleri onararak hastalıklardan korur, kemikleri güçlendirir ve hafızayı artırır. Uzun ve sağlıklı bir yaşama giden yolda balık tüketimi size destek olabilir.

6. Fermente Besinler

Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

Yararlı bakteriler mide ve bağırsak sistemini düzene sokar, vücudun daha sağlıklı sindirim yapmasına yardımcı olur. Sağlıklı ve uzun bir ömür için fermente gıdaları tüketmek gerekir. Fermente besinler arasında yoğurt, kefir, boza, sirke, peynir ve turşular yer alır. Bu gıdalardaki yararlı bakteriler besinlerin sindirimini kolaylaştırır, kabızlık ve şişkinlik sorunlarını önler.

7. Soya Fasulyesi

Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

Protein, vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli şeylerden biridir. Protein bakımından çok zengin olan soya fasulyesi ile vücudun protein ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Protein sayesinde hücreler daha sağlıklı gelişim gösterir, metabolizma düzene girer. Bu sayede vücut dinç ve güçlü olur, günlük aktiviteler ve uyku kalitesi artar.

8. Havuç

 Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

Havuç, içerdiği beta karoten sayesinde vücutta mucizevi etkiler yaratıyor. Havuç gibi besinlerden vücuda alınan beta karoten bağışıklık sistemi başta olmak üzere, görme ve üreme sistemlerini güçlendiriyor. Detoks etkisiyle hücreleri yenileyerek yaşlanmanın getirdiği olumsuz durumları hafifletiyor. Üstelik beta karoten ihtiyaç duyulduğunda A vitaminine dönüşerek karaciğerde depolanabiliyor.

9. Ceviz

Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

Yağ bakımından zengin olan ceviz, lif, vitamin ve minerallerle doludur. Üstelik antioksidan özelliğine de sahiptir. İçerdiği E vitamini, polifenol ve melatonin ile vücut için gerekli birçok bileşeni tek başına sağlar. Güçlü ve sağlıklı bir bünye için her gün bir miktar ceviz tüketebilir, hastalık risklerini azaltabilirsiniz.

10. Yeşil Sebzeler

Uzun Yaşam İçin Gerekli Besinler

Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri nötürler ve bu sayede hücrelerde oluşabilecek hasarları önlemeye yardımcı olur. Bu sebeple antioksidan bakımından zengin olan yeşil sebzeler uzun yaşam için harika bir tercih olabilir. Bu sebzeler bol lif içerdiği için de kalp ve damar sağlığına da katkıda bulunur, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Düşük karbonhidrat içerdikleri için kan şekerini olumsuz etkilemezler.

Uzun ömürlü olmak için ne yapmak gerekir?

Uzun ömürlü olmak için doğru beslenmek gerekir. Vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerle vücudu güçlendirebilir ve hastalıklardan korunabilirsiniz. Bunun için öğünlerinizde sebze, meyve ve antioksidan içeren yiyeceklere yer vermelisiniz. Aynı zamanda katkılı gıdalardan uzak durmalı ve kötü alışkanlıklardan kaçınmalısınız.

Uzun ömürlü olmak genetik mi?

Genetik faktörlerin uzun ömürlü olmaya olan katkısı yüzde 30 civarındadır. Bu diğer etkenlere göre çok az bir orandır. Uzun yaşamak, hastalıklardan korunmak, sağlıklı bir yaşam sürmek ve çevresel faktörlerin olumlu olması gibi birçok şeyle alakalıdır. Ancak bir araştırmaya göre hastalıklar önlense bile bir insan ancak 150 yıl yaşayabilir.

Sağlıklı hayat nasıl olmalı?

Sağlıklı bir hayat dengeli beslenmek, düzenli uyumak, egzersiz yapmak, stresten uzak durmak, kötü alışkanlıklardan kaçınmak, bol su tüketmek ve mutlu hissetmekle olur. Tüm bunların bulunduğu bir hayatta kişi hem bedenen hem de zihnen sağlıklı hisseder, bağışıklık sistemi güçlenir.

En sağlıklı meyve hangisi?

En sağlıklı meyve diye bir tane meyve göstermek mümkün değildir. Her meyvede başka bir vitamin ve besleyici bileşen vardır. Ama en sağlıklı meyveleri sıralayabiliriz; portakal, elma, avokado, çilek, muz, şeftali, erik ve limon gibi meyveler zengin lif, vitamin ve antioksidan içerikleri sayesinde en sağlıklı meyveler arasında yer alır.

Sabah kahvaltıda ne yemeli?

Sabah kahvaltılarında peynir, süt ve yumurta gibi protein içerikli besinler tüketilmeli, vücudun protein ihtiyacı ilk öğünle büyük oranda karşılanmalı. Eğer protein az tüketilirse daha çabuk acıkılır ve gün içinde fazla yemek yeme ihtiyacı doğabilir. Güne sağlıklı bir başlangıç yapmak için proteinli yiyeceklerin tüketilmesi önemlidir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum