Vücut Geliştirme İlaçları Nelerdir, Zararlı mıdır?
Vücut Geliştirme İlaçları Zararlı mı?
Kas geliştirme ilaçları biyolojik yollardan üretilen ve besin takviyesi denen ilaçlardır. Kimileri için ilaç demek yanlıştır çünkü supplement adı verilen bu moleküller aslında birer besindir. Besinlerin temelini oluştururlar. Bazı yöntemler ile filtre edilerek doğal besinlerden üretilirler.
Dünyadaki sağlık örgütleri tarafından gerekli testler yapıldıktan sonra pazara sürülürler. Doğru kullanıldıkları zaman marketlerde satılan çikolatalardan ya da diğer ürünlerden farkı yoktur. Doğru zamanda ve kararında kullanıldığı zaman zararları yoktur. Aksine faydaları vardır.
Vücut Geliştirme İlaçları Nelerdir?
Vücudun üretemediği ya da yetersiz miktarda ürettiği besinleri dışarıdan tamamlamak için ortaya çıkmışlardır. Protein, amino asit, karbonhidrat, bcaa, creatine, carnitine, glutamine başlıca vücut geliştirme ilaçları arasındadır.
Bu saydığımız besinler doğal ve biyolojiktir. Bunlara ek olarak steroid adı verilen ve hormonal düzeyde etki eden kimyasal ilaçlar mevcuttur. Steroidler, anabolik, androjenik, yağ yakıcı, anti-östrojenler, büyüme hormonları ve insülin hormonları olmak üzere 6 çeşide ayrılır. Vücuda yararından çok zararı vardır.
Biyolojik Olan İlaçlar
Biyolojik olan bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar amino asitler, karbonhidratlar, proteinler, BCAA'lar, karnitinler, kreatinler ve glutaminlerdir. Peki biyolojik ilaçlarının vücut geliştirmeye faydası var mıdır? İşte biyolojik ilaçların vücut geliştirmeye etkisi;
1. Proteinler
Proteinler vücudun yapı taşları arasında yer alır. Özellikle kasların yapısında görev alır, onların beslenmesini ve tamir edilmesini sağlar. Peynir altı suyundan, sütten, yumurtadan ve soyadan elde edilen farklı emilim hızına sahip çeşitleri mevcuttur.
Amazon Fiyatını Gör Protein Tozları | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
2. Amino Asitler
Proteini oluşturan moleküllerdir. Çok fazla çeşitleri olan amino asitlerin 20 çeşidi proteinleri oluşturanlardır. Bunlar arasında 10 çeşit ise temel amino asitler olarak sayılırlar ve vücutta yeterli miktarlarda sentezlenemezler. Mutlaka dışarıdan alınması gereklidir.
Amazon Fiyatını Gör Amino Asit Markaları | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
3. Karbonhidratlar
Yapı taşı olan glikoz, vücudun ihtiyacı olan temel enerjinin üretimini sağlar. Karbonhidrat yeterli değilse vücudun enerjisi de yeterli olmayacaktır. Kilo aldırıcı adıyla satılan ürünlerinde ağırlıklı olarak karbonhidrat olmak üzere, protein, mineral ve vitamin içeriği de mevcuttur.
Amazon Fiyatını Gör Karbonhidrat Takviyeleri | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
4. BCAA
BCAA' nın açılımı Branced Chain Amino Acids (Dallanmış zincirli amino asitler) manasına gelir. Yukarıda bahsettiğimiz insan vücudunun üretemediği mutlaka dışarıdan alması gereken lösin, izolösin ve valin amino asitlerini içerirler.
Amazon Fiyatını Gör BCAA Markaları | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
5. Kreatinler
Salgı bezlerinde doğal olarak üretilen ve genelde kaslarda depolanan bir çeşit amino asittir. ATP üretiminde, yani enerji ihtiyacına cevap istendiği durumlarda devreye girer. Örneğin ani koşmak gerektiğinde ya da hızlı tempo geçişlerinde patlama etkisi yaparak kaslara gerekli enerjiyi verirler.
Amazon Fiyatını Gör Kreatin Takviyeleri | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
6. Karnitinler
Yağ yakıcı olarak bilinirler. Bir çeşit amino asit olan karnitinler, yağ hücrelerini enerjiye çeviren ve gerekli enerji ihtiyacını buradan karşılamaya yarayan moleküllerdir. Yeterli alındığı zaman yağsız kas kütlesi gelişimi, yağ dokusunun azalması, dayanıklılık sağlayarak yorgunluk ve bitkinlik hissi yaşanmasını engeller.
Amazon Fiyatını Gör Karnitin Takviyesi | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
7. Glutaminler
Bağışıklık sistemini güçlendiren bu Glutamin, genelde kaslarda depolanır ve ayrıca bağırsaklar tarafından da kullanılır. Yeterli alınmadığı zaman kaslar enzimlerle tüketilir ve vücut tarafından elde edilir. Böylece kas kaybı yaşanmasına sebep olur.
Amazon Fiyatını Gör Glutamin Takviyeleri | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
Vücut Geliştirme İlaçları Nasıl Üretildi?
Vücut geliştirme sporunun gelişmesiyle birlikte vücut geliştirmede kullanılan ilaçlar pazardaki yerini aldı. Bu ilaçların üretim amacı vücut geliştirme sürecini hızlandırmak ve vücut geliştiricilerin işini kolaylaştırmaktı. Fazla miktarlarda yemek yerine bu takviyeleri kullanarak normal sınırlarda yiyerek vücudun gelişmesi sağlandı.
Biyolojinin gelişmesiyle birlikte araştırmacılar kasların yapısını ve vücudun işleyişini araştırmaya başladılar. Ağırlık kaldırırken kaslarda hangi değişimler oluyor, ertesi gün vücut nasıl hareket ediyor ve kaslar neye göre gelişiyor diye araştırdılar.
Araştırmaların sonunda bu sporu tamamen değiştirecek olan temel bilgilere ulaşmayı başardılar. Bilimin içine girmesiyle birlikte vücut geliştirme sporuyla birlikte büyüyen ve sonrasında tüm sporculara yayılan bir pazar yaratıldı.
İlk yapılan araştırmalar vücudun kas kütlesi oluşturabilmek için proteine ihtiyaç duyduğunu gösterdi. Kas dokuları, ağırlık kaldırıldığı zaman ve zorlandığı zaman mikroskobik düzeyde parçalanıyor ve sonrasında vücut tarafından proteinler kullanılarak tamir ediliyordu.
Bu gerçeğin ortaya çıkmasıyla beraber doğru beslenmenin bu sporda ne kadar önemli olduğu kanıtlanmış oldu. İlerleyen zamanlarda moleküler biyoloji gelişti ve vücut yapısı moleküler düzeyde incelenmeye başlandı.
İşte o zaman amino asitlerin önemi ortaya çıktı. Sadece proteinler değil, daha farklı moleküller de kasların yapısında yer alıyor ve her biri farklı işlevlere yarıyordu. Ortaya çıkarılan gerçekler ile farklı ilaçlar üretilmeye ve pazarlanmaya başladı.
Vücut geliştirme ilaçlarının üretilmesi sonucunda da 40 yıl önceki vücut geliştiriciler ile şimdiki vücut geliştiricilerin görüntüsü arasında net bir şekilde anlaşılabilen farklar ortaya çıktı.
Vücut geliştirmek için hangi ilaçlar kullanılır?
Vücudu geliştirmek için kreatin, BCAA, protein tozu, L karnitin, karbonhidrat tozu, amino asit ve glutamin kullanmanız gerekir. En hızlı şekilde vücut geliştirebilmek için bu kas güçlendiricileri kullanmanız tavsiye edilir.
Vücut geliştirmeciler ne kullanıyor?
Vücut geliştirme sporu ile uğraşan, bu işte profesyonelleşmiş kişiler genelde steroid, protein tozu, kreatin, BCAA, gıda takviyeleri, amino asit ve karbonhidrat tozu kullanır. Vücut geliştirmeye yönelik antrenman yapan kişiler arasında bu ürünler oldukça popülerdir.
Vücut geliştirme ilaçları doğal mı?
Vücut geliştirme ilaçları doğal olmadığı yönünde çokça eleştirilseler de aslında çoğu marka tamamen biyolojik hammaddeler kullanmaktadır. Tüketicinin dikkat etmesi neticesinde hangi markanın yüksek kaliteli maddeler kullandığı çok kolay öğrenilebilmektedir. Vücut geliştirme ilaçlarında içeriğe dikkat etmek gerekir.
Vücut geliştirme ilaçları ne için üretildi?
İçeriğindeki maddeleri normal besinlere göre yoğunlaştırılmış olarak sunulan bu ilaçlar, kullanan kişinin çok fazla hayvansal gıda almasını önlemek içindir. Doğada bulunan besinler ayrıştırılmış olmadığı için et yediğiniz zaman yağ ve karbonhidrat da alırsınız.
Bunun miktarları yediğiniz etin türüne bağlıdır. Hayvansal gıdalarda, fazla tüketimde damarları tıkayan kolesterol yoğun miktarda alınmış olur. Bunu engellemek için vücut geliştirme ilaçları kullanmak gereklidir. Ayrıca ihtiyaç olan besinleri temin etmek ekonomik açıdan bütçenizi zorlayacaktır. Vücut geliştirme ilaçları, bu anlamda da sporculara katkı sağlamaktadır.
Vücut geliştirme ilaçlarının zararı var mıdır?
İlaçların faydalarının yanında zararları da vardır. Nasıl ki her şeyin fazlası zarar ise bu ilaçlar için de durum aynıdır. Vücudun ihtiyacına göre almak gerekir. Bu ilaçlar için en önemli husus vücuda takviye olarak alındığı için onun tamamen harcanmasıdır.
Eğer harcanandan fazlası alınırsa vücuda göre kıymetli olan moleküller depolanmaya çalışılacaktır. Farklı organlardaki işleyişleri bozabilir ve sağlık sorunlarına yol açabilirler.
Vücut geliştirme ilaçlarını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kullanım konusunda dikkat edilecek diğer bir husus da su kullanımıdır. Günlük tüketilmesi gereken su 2-3 litre arasıyken spor yapanlarda ve bu takviyeleri kullananlarda miktar daha fazla olmalıdır. Yeterli su alınmazsa böbreklerde yorgunluğa ve sorunlara yol açabilir. Yeterli su tüketildiği takdirde ve uygun miktarlarda tüketildiği takdirde zararları yoktur.
<