Vücut Kitle Endeksine Göre İdeal Kilo Hesaplama

Son yıllarda dikkat çekilen konulardan biri olan ideal kilo nasıl hesaplanır ve kaç olmalıdır? Vücut kitle endeksine göre ideal kilo hesaplamayı araştırdık
Vücut Kitle Endeksine Göre İdeal Kilo Hesaplama

İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

Kilo, boyun karesine bölünür. Yani kilo, boyun kendisiyle çarpımına bölünür. Örneğin kilo 70 ve boy 1.60 ise şu şekilde hesaplanır:

1.60 x 1.60 = 2.56

70 / 2.56 = 27.34

Elde edilen sonuç 18,5 ile 25 arasındaysa normal kabul edilir. Yine de en sağlıklı olan sonuç 20 ile 23 arasında olmasıdır.

Eğer sonuç 25 ile 30 arasındaysa fazla kilo olduğu görülür. Bu da obezitenin öncesi demektir.

Vücut Kitle Endeksine Göre İdeal Kilo Hesaplama

30 ile 40 arasında bir sonuç çıktıysa artık obezite hastalığından bahsedilir. Doktora başvurulmalıdır. Eğer sonuç 40'ın üzerindeyse ileri derecede obezite vardır ve bunun muhakkak doktor tarafından çözüme kavuşturulması gerekir.

Bu değer vücuttaki yağ dağılımını direkt olarak gösterir. Bununla birlikte belinizi en ince yerinden bir mezura ile ölçebilirsiniz. Mezura ile ölçülen bel çevresi kadınlarda 88 cm'nin, erkeklerde ise 102 cm'nin üzerinde ise bu, iç organ yağlanması olduğunu gösterir ve obezite başlangıcıdır. Olması gereken bel çevresi, erkeklerde 94 cm'nin altı iken; kadınlarda 82 cm'nin altıdır. İç organ yağlanmasının önüne geçebilmek için bu gereklidir.

Bir hastaneye gittiğinizde ya da bir diyet uzmanına, zayıflama kliniğine gittiğinizde burada kullanılan bazı aletlerin üzerine çıktığınızda vücudunuza sizin hissetmeyeceğiniz kadar düşük dozda bir elektrik akımı gönderilir.

Bu elektrik akımı yağ dokusundan geçmez, kas dokusundan geçer ve buna göre dokular arasında bir ayrım ortaya çıkar. Vücuttaki yağ dokusu, kas dokusu, kemik dokusu, metabolik hız belirlenir. Böylece genel vücut analiziniz hakkında daha geniş bir bilgiye sahip olursunuz.

İdeal Kilo Hesaplanırken Neye Bakılır?

Vücut kitle endeksi denilen formül en sık kullanılanıdır fakat bu direkt bir ölçüm gösterir. Bulunan sonuçlara göre şöyle bir değerlendirme yapılır:

Sonuç 18-25 arasındaysa Normal

Sonuç 25-30 arasındaysa Fazla Kilo

Sonuç 30-40 arasındaysa Obezite

Sonuç 40'ın üzerindeyse İleri Obezite

Vücut Kitle Endeksine Göre İdeal Kilo Hesaplama

Obezitenin derecesini en iyi gösteren yöntem ise biyoelektriksel impedans denilen ve kişinin boyu, yaşı, cinsiyeti girilerek, bir aletin üzerine çıkarak, vücuda çok düşük dozda elektrik göndererek vücuttaki yağ, kas, su dokusunun ayrılabildiği yöntemdir.

Obezite için en önemli sorun, vücuttaki yağ dokusu ve organının artması ve büyümesidir. Vücut kitle endeksi denilen hesaplamada çıkan değer ile yağ dokusu doğrudan ölçülemez. Biyoelektriksel impedans ile kişinin yağ kitlesi ölçülür. Bu yüzden en güvenilir yöntemdir.

Bazen kişi normal kilodayken de iç organ yağlanması olabilir. Çok fazla hareket edilmediğinde iç organ yağlanması ortaya çıkabilir. Metabolik obezite denir. Görünüşün normal ama iç organların yağlandığı durumdur.

Bu kişilerde de obezite hastaları gibi sağlıkla ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Yine biyoelektriksel impedans yöntemi ile klinikte ölçülebilir. Bel çevresi ölçümleri de vücuttaki yağ kitlesi ile ilgili fikir sahibi olunabilir. Olması gereken değerler şu şekildedir:

Kadınlarda bel çevresi 82 cm'nin altı olmalı

Erkeklerde bel çevresi 94 cm'nin altı olmalı

Vücut Kitle Endeksi Hesaplama

Vücut Kitle Endeksine Göre İdeal Kilo Hesaplama

Herkesin bir vücut kitle endeksi vardır ve bununla kilo-boy oranımızı öğreniriz. Böylece şişman olup olmadığımızı da öğreniriz. Peki, vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır? Öncelikle kilo ve boy öğrenilmelidir.

1. Adım: Boy x Boy = Sonuç

2. Adım: Kilo / Sonuç = Vücut Kitle Endeksi

Gelin buna bir örnek yapalım.

Boyu 1.75 olan biri olduğunu varsayalım. Boyu kendisiyle çarpıyoruz:

1.75 x 1.75 = 3.06

Bu kişinin kilosu 65 olsun. Kilo çıkan sonuca bölünür.

65 / 3.06 = 21.24

Bu sonuç vücut kitle endeksidir. Vücut kitle endeksinin 25'in üzerinde olmaması gerekir.

İdeal Kilonun Üstünde Olanları Bekleyen Sağlık Sorunları Nelerdir?

İdeal kilonun üstünde olan bireylerin birçok hastalıkla karşı karşıya kalması normaldir. Yağ dokusunun fazlalığı ciddi bir hastalıktır. Fazla yağlı olmak ne gibi sağlık sorunlarına yol açar? İşte fazla kilolu olmanın açacağı sağlık sorunları;

Tansiyonu yükseltir. Damar hastalıkları için risk faktörüdür. Kolesterol problemi oluşur. Fazla kilo organ çevresinde de birikir. Pankreas yağlanması, karaciğer yağlanması gibi problemlere yol açabilir. Karaciğer yağlanması ileri boyuttaysa siroza sebep olabilir.

Yanlış beslenme sonucu kolesterol problemi yaşanır ve damar içerisinde kireçlenmeye, plaklar oluşmasına, kalp-damar hastalıklarına neden olabilir. Tansiyon ve kolesterole bağlı olarak inme, felç gibi riskler de artmaktadır.

Özellikle diz ve ayak eklemlerinde problemler oluşabilir. Eklemlere fazla yük biner. Bunun sonucunda kişinin hareketi azalabilir. Şeker hastalığı ortaya çıkma riski artar. Kadınlarda meme ve endometrium (rahim içi) kanserine karşı yatkınlık artar.

Vücut Kitle Endeksine Göre İdeal Kilo Hesaplama

Erkeklerde bağırsak ve prostat kanserine karşı yatkınlık artar. Psikolojik olarak kişiyi etkiler. Kişinin özgüvenini kaybetmesine sebep olabilir. Sosyal olarak ve işle ilgili problemler ortaya çıkabilir.

Yüzde 10 oranında kilo kaybı tüm hastalıklara bağlı ölme riskini yüzde 50 oranında azaltır. fazla kilonuz varsa bundan kurtulmak için harekete geçmelisiniz.

İdeal Kilonun Altında Olanları Bekleyen Sağlık Sorunları Nelerdir?

Yağ dokusu vücut için önemli bir organdır ve azlığı da vücut için problemdir çünkü yağ dokusundan östrojen hormonu salgılanır. Bu hormon kadınlarda az salgılandığı zaman yumurta çatlama fonksiyon kayıplarına, üreme fonksiyonlarının durmasına, adet görememeye, kemik erimesine, östrojenin testosteron dönüşümü fazla olacağı için erkek tipi saç ve tırnak kayıplarına, ciltte kuruluğa neden olabilir.

Vücut Kitle Endeksine Göre İdeal Kilo Hesaplama

Mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Yeteri kadar lif alamamak ve az beslenmeye bağlı olarak kabızlık gibi problemlere sebep olabilir.

Erkeklerde ise östrojenin testosteron dönüşümü yeteri kadar olmaması sebebiyle kadın tipi fiziksel özelliklerin oluşmasına, cinsel fonksiyon bozuklukları, saç dökülmesi, tırnak kayıpları ve kemik erimesine neden olabilir.

Doğru beslenmemek sonucu vücutta vitamin ve mineral kaybına bağlı olarak hafıza kusurları, algıda bozukluk, konsantrasyon kayıplarına sebep olabilir. Mide ve bağırsak problemleri de görülebilir.

Yeteri kadar yağ dokusu hepimiz için gereklidir ama kararında olmalıdır. Doğru beslenmek, besin gruplarının hepsinden miktarını bilerek tüketmek vücudumuz ve sağlığımız açısından önemlidir.

İdeal Kiloya Ulaşmak İçin Kilo Almak Doğru mudur?

Vücut Kitle Endeksine Göre İdeal Kilo Hesaplama

Yağ dokusu vücut ısımızı korur ve düştüğümüz zaman darbelere karşı kemiklerimizi koruyan bir organdır. Bu yüzden ideal kilonun altında olmamak gerekir. Yağ dokusunun fazlalığı gibi azlığı da bir hastalıktır. Bundan hareketle doğru besinler sağlıklı bir şekilde tüketilerek kilo alınmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Metabolizmayı Etkileyen UnsurlarMetabolizmayı Hızlandırmanın Yolları

Vücut kitle indeksi kaç olmalı?

Vücut kitle indeksi kadınlarda 19 ile 24'tür. Bu sayıların içerisinde olanlar normal olarak kabul edilir. Erkeklerde ise vücut kitle indeksi 20 ile 25'tir. Sayı ilerledikçe obezite olma riski artmaktadır.

Vücut kitle indeksi 32 olan kişi nedir?

Vücut kitle indeksi 32 olan kişiler Obez kategorisinde yer alır. 30'un altına düşerse obez kategorisinden çıkar. 25 ile 30 arasında olanlar fazla kilolu olarak bilinir. İndeksi 32 olan kişiler ne obez ne de normaldir.

Obezite sınırı kaç kilo?

Vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastasıdır. Obezite kendi içerisinde de seviyelere ayrılmaktadır. 30 ile 35 kitle indeksi 1. derece obeziteye, 35 - 40 2. derece obeziteye 40 ve üstü de 3. derece obeziteye işaret eder.

Vücut kitle indeksi formülü nedir?

BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünüp elde edilir. Elde edilen bu değer Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırılması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak kullanılır.

160 cm boyundaki bir kadın kaç kilo olmalı?

160 boya sahip olan birisinin kilosu 52 ile 57 arasında olmalıdır. İdeal kilo erkeklerde 57, kadınlarda ise 52'dir. 160 boyu olan bireylerin 60 kilo olması sağlıklı değildir. Aynı şekilde kadınların da 55 aşağısında olması gerekir.

95 kilo obezite mi?

Eğer boyunuz 1.85'in üzerinde değilse ve 95 kiloysanız obezite olma ihtimaliniz çok yüksektir. Boy kilo endeksine göre 85-95 kilo arasında olan bireyler fazla kilolu, 95 üstü ise obezitedir. Biraz daha kilo alırsanız obez sınıfına dahil olabilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.