Yanlış Ayakkabı Neye Yol Açar, Doğru Ayakkabı Nasıl Seçilir?
Sivri burunlu, topuklu, platformlu, düz tabanlı ve dar ayakkabılar ayak sağlığını tehdit eder. Ancak birçok kişi daha şık ve güzel görünmek uğruna rahatsız da olsa bu ayakkabıları tercih eder. Ayaklar tüm gün rahatsız ayakkabıların içinde adeta can çekişir. Uzun süreli kullanımda kemik, kas ve omurga sorunları ortaya çıkar.
Yanlış Ayakkabıların Neden Olduğu Rahatsızlıklar
Genellikle kadınlar şık görünmek uğruna rahatsız ayakkabılar tercih etmektedir. Vücudumuzun tüm yükünü çeken ayaklar, rahatsız ayakkabılarla daha da zarar görür. Özellikle yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar ayak sağlığı açısından ciddi sorunlara yol açar.
İşte yanlış ve rahatsız ayakkabıların yol açtığı rahatsızlıklar...
1. Baş Parmakta Şekil Bozukluğu
Yanlış ve rahatsız ayakkabıları giymek ayaklarda şekil bozukluğuna neden olur. Baş parmağın, ikinci parmağa doğru kayması ve yer değiştirmesi sebebiyle, başparmakla tarak kemiğinde çıkıntı oluşur. Bu çıkıntı başka ayakkabılar giyerken bile rahatsızlık verir ve ayak sağlığınızı büyük oranda etkiler.
Bu rahatsızlığa neden olan en büyük etken baş parmağı sıkan sivri ve dar burunlu ayakkabıların uzun süre giyilmesidir. Estetik bir sorun oluşturmasının yanı sıra şiddetli ağrılara da yol açabilmektedir.
2. Ayak Parmakları Arasında Sinir Sıkışması
Ayakta sıklıkla tarak kemikleri arasındaki sinirin sıkışmasına bağlı olarak kalınlaşma da görülebilmektedir. Özellikle tarak kemiklerini sıkıştıran dar ayakkabıların uzun süre tercih edilmesi bu rahatsızlığa neden olabilmektedir. Ayrıca ayağın ön tarafında ağrı, uyuşma ve yanma gibi sorunlara da yol açabilmektedir.
3. Baş Parmakta Kireçlenme
Özellikle topuklu ve öne eğimli ayakkabılar parmaklarda kireçlenmeye neden olabilir. Baş parmak ile tarak kemiği arasındaki eklemde oluşan kireçlenme ağrılar oluşturur. Sık çömelmek veya parmak ucunda durmak, eklemlerin tekrar tekrar çok fazla zorlanmasına ve bu sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle baş parmakta ağrı ve hareket kısıtlığına yol açabilmektedir.
4. Topuk Dikeni
Ayağın ön tarafından topuğa kadar uzanan fibroz bir yapı mevcuttur. Bu yapı vücudun tüm yükünü dengelemektedir. Yanlış ayakkabı seçimleri ve bu ayakkabıların uzun süre kullanımları denge sağlayan bu yapının zarar görmesine neden olur. Bu rahatsızlık sonucu sabahları hafif başlayan ağrılar akşama doğru şiddetini arttırarak devam etmektedir.
Topuk dikeni, kasların topuğa yapıştığı bölgedeki liflerin yırtılma, zarar görme ve kopması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Kemiğin ucunda çok acı verici bir çıkıntı oluşabilir. Bu diken topuk ağrısına yol açabiliyor. Neredeyse her 10 kadından 1'inde bu sorun görülmektedir.
5. Çekiç Parmak
Çekiç parmak, ayak parmağının ilk ekleminin aşağı doğru bükülmesidir. Bu soruna genetik faktörler, travma, parmakların sıkışmasına yol açan ayakkabıların kullanılması neden olabilmektedir. Şekil bozukluğu önce esnek olsa da ilerledikçe kireçlenmeyle beraber sertleşebilir. Parmağın üst tarafında nasır, hareket kısıtlığı ve ağrılara yol açabilmektedir.
6. Duruş Bozukluğu
Yanlış ayakkabı seçimi tüm duruşunuzu etkiler. Bel daha içeride durur, sırtta şekil bozuklukları oluşur ve dolayısıyla omurga rahatsızlıkları ortaya çıkar. Yürüyüş tarzınız tüm omurgayı etkiler. Yürüyüşünüzün düzgün olması için ayakkabı seçimi önemlidir. Aksi halde bel fıtığına varan ciddi sorunlar yaşanabilir.
Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?
Yanlış ayakkabı seçiminin neden olduğu rahatsızlıklardan sonra "Doğru ayakkabı nasıl seçilir?" diye merak etmiş olabilirsiniz. Aslında ayakkabıyı giydiğiniz ilk an size bu ipucunu verebilir. Ayağınızla tam olarak bütünleşen, hiç bir denge problemi yaşatmayan, yokmuş gibi rahat olan, esneyen ve hareket kısıtlaması yaratmayan ayakkabı sizin için doğrudur.
İşte doğru ayakkabı seçmenin yolları...
1. Topuğu 3 cm'yi Geçmemeli
Ayakkabı topuğu ayak sağlığını en çok etkileyen bölgedir. Topuk boyu 3 cm'yi geçerse ayak eklemlerine ve parmaklarına binen yük o kadar artar. Topuklu ayakkabı ayağın doğal duruşunu bozar ve dengenizi etkiler. Denge kurmaya çalıştıkça ayaklardaki eklemler zorlanır. Bu durum birçok rahatsızlığı beraberinde getirir. Bu yüzden topuk boyu 3 cm'yi aşmamalıdır.
2. Topuk Kalın Olmalı
İnce topuklu ayakkabıların yanlış bir seçim olduğu açıkça ortadadır. İnce topuklu ayakkabılarla yürümek çok zor ve rahatsızlık vericidir. Ayak zorlandıkça kemikler hasar almaya, kaslar gerilmeye başlar. İllaki topuklu ayakkabı giyilecekse topuk kısa ve kalın olmalıdır. Böylece topuğun yere bastığı yüzey alanı artar ve daha iyi denge sağlanabilir.
3. Ayak Numaranıza Uygun Olmalı
Asla numarasını bulamadınız diye ya da "Dar olsa da giyerim." düşüncesiyle ayakkabı almamalısınız. Ayakkabı ayağınıza bol geliyorsa dengede durmak zorlaşır ve ayaklar daha fazla yorulur. Aksine ayakkabı dar geliyorsa deride su toplamaları, kemik bükülmeleri ve ayak şeklinde bozulmalar görülebilir. Ayakkabı ayağınızla bütünleşmelidir, bunun için tam numara almanız çok önemlidir.
4. Esnek Olmalı
Ayakkabı almadan önce özellikle ön tarafının ne kadar esnediğini kontrol etmelisiniz. Esnemeyen ve çok sert olan ayakkabılar yürürken size uyum sağlamaz. Ayakkabı esnemedikçe her adımda kemiğinizi esnetmeye zorlar. Bu durum farklı ayak rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayakkabının ön kısmı en az 45 derece bükülebilmelidir.
5. Yumuşak Tabanlı Olmalı
Sert tabana sahip ayakkabılar yürürken hareketlerinizi bozar ve dolayısıyla ayak sağlığınızı da etkiler. Ayakkabı alırken tabanına da dikkat etmenizde fayda var. Taban biraz yumuşak ve esnek olmalıdır. Böylece yürüme kaliteniz artar.
6. Nefes Alabilmeli
Rahat ve ayakta yokmuş hissi veren bir ayakkabı arıyorsanız nefes alabilen kumaşlı ayakkabılara bakmalısınız. Nefes alan ayakkabılar ayağınızı her daim ferah tutar ve terlemeyi önler. Bu sayede rahatça hareket etmenizi ve ayaklarınızın gün boyu konforlu kalmasını sağlar.
Topuklu Ayakkabının Zararları | Düztabanlık Nedir? |
---|---|
Aşil Tendiniti Nedir? | Babetin Ayak Sağlığına Zararları |
Ayakkabı alırken ne kadar boşluk olmalı?
Ayakkabı alırken kendi numaranıza tam uygun olan modeli seçmeniz çok önemli. En uzun parmağınızı belirleyin ve bu parmağın ayakkabı ucuyla arasında yarım cm boşluk olduğuna dikkat edin. Bu boşluk sizi rahat ettirir ve doğru ayakkabıyı bulduğunuza işaret eder.
Hangi ayakkabı daha sağlıklı?
Yumuşak, esnek, nefes alabilen, yumuşak topuklu, topuk boyu 3 cm'yi aşmayan ve iç tabanı konforlu olan ayakkabılar en sağlıklı ayakkabılardır. Ayak bileğinin dengede durması da önemlidir. Bilek kısımlarının yastıklı ve yumuşak olması, ayak bileğinizin zarar görmesini önler.
Ayakkabı alırken hangi ayak denenmeli?
Ayaklar birbirine benzer görünse de yapıları ve hatta numaraları bile biraz farklı olabilir. Bunun için tek ayağa ayakkabı deneyerek alışveriş yapılmamalıdır. Ayakkabı alırken mutlaka her iki çiftin de denenmesi gerekir. Denerken biraz yürümek, ayakkabının esneyip esnemediğine ve ayağa uyum sağlayıp sağlamadığına bakmak da önemlidir.
Kışın hangi ayakkabı tabanı tercih edilmeli?
Kışın esnek ve çok sert olmayan ayakkabı tabanları tercih edilmelidir. Aynı zamanda kaydırmaması da önemlidir. Bunun için kauçuk, neolit ve termokauçuk malzemeden yapılan ayakkabı tabanları tercih edilebilir. Bu malzemeler hem rahatlık hem de ısı yalıtımı sağlar. Kışın ayağınızı sıcak tutar ve kış şartlarına karşı dayanabilir.
Ortopedik ayakkabı nasıl anlaşılır?
Ortopedik ayakkabılarda yumuşak taban ve malzeme kullanılır. Böylece ayakkabı tam olarak bükülebilir ve esneyebilir. Ayrıca ortopedik ayakkabılar biraz eğimli yapılır ve doğru yürüyüş pozisyonuna uygun olarak üretilir. Bu ayakkabılarda asla yüksek topuk bulunmaz, iç tabanı da oldukça rahattır. Bilek kısımları ayağı rahatsız etmez.
En rahat ayakkabı tabanı hangisi?
En rahat ayakkabı tabanı esneyebilen ve ayak hareketine uyum sağlayan tabanlardır. Bunun yanı sıra air denilen içi hava dolu ayakkabı tabanları da çok rahattır. Her adımda kişiye destek sağlar ve bir yastıkta yürüyormuş hissi verir. Ayrıca uzun yürüyüşlerde ayakların ağrımasını önler çünkü az enerji harcamanızı sağlar.