Yaz Aylarında En Sık Görülen 10 Hastalık
Yaz Enfeksiyonları
Yaz aylarında havanın sıcaklığı sebebiyle zamanın çoğu dışarıda geçmektedir. Bunun sonucu olarak özellikle yazın görülen bazı rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkların başında ise güneş çarpması, böcek ısırması ve zehirlenmeler görülmektedir.
Ayrıca yaz aylarında terleme ile aşırı sıvı kaybı da oluşmaktadır. Bunun sonucunda alınacak sıvılara, özellikle de açıkta satılan yiyecek ve içeceklere dikkat etmek gerekmektedir. Bu tür yiyecek ve içecekler başta zehirlenme olmak üzere tifo, yaz ishalleri gibi hastalıklara neden olabilmektedir. İşte yaz hastalıkları şunlardır;
1. Baş Ağrısı
Günlük hayatta sıklıkla rastlanılan bir durum olan baş ağrısı, yaz aylarında sıcak hava ve nem nedeniyle daha sık görülmektedir. Strese ve yorgunluğa bağlı baş ağrılarının yanı sıra kronik olan migren ağrıları da görülmektedir.
Özellikle yaz aylarında sıcağın etkisiyle artış gösteren baş ağrıları, uzun süre sıcakta kalınmaya devam edildiğinde şiddetlenmektedir. Göz yorgunluğu nedeniyle ortaya çıkan baş ağrılarında bir göz doktoruna başvurulmalıdır.
Astigmat gibi göz problemleri sık sık baş ağrılarına neden olmaktadır. Ancak migren hastaları yaz aylarında öğle sıcaklarına uzun süre maruz kalmamalı ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Migren krizi geçiren kişi sessiz ve karanlık bir odada dinlenmelidir.
2. Boğulma
Yaz aylarında sık sık yaşanılan bir durum olan boğulma, kan hücrelerine ulaşması gereken ciğerlere su dolması nedeniyle vücut oksijensiz kalmasıyla gerçekleşir. Dokuların oksijensiz kalmasının yanı sıra nefes alımında yaşanılan zorluk kişiyi ölüme götürebilir.
Ciğerlere dolan tuzlu su ciğerlerde ödeme neden olur. Ödem sonucunda kanın koyulaşması ölümcül bir durumdur. Tatlı suda gerçekleşen boğulmalarda ise kan hücrelerinin aşırı şişerek patlaması söz konusu olabilir.
3. Böcek Isırmaları
Yaz sezonunda en sık görülen durumlardan biri de böcek ısırmalarıdır. Piknik alanlarında, tatil yerlerinde ve köylerde sık sık rastlanılan böcek ısırmaları birçok olumsuzluğuda kimi zaman beraberinde getirmektedir.
En sık rastlanılan böcek ısırmalarının başında yaban arısı, eşşek arısı, bal arısı ve kene ısırmalarıdır. Böcek sokması durumunda çeşitli reaksiyonlar ve enfeksiyonlar görülebilmektedir. Böcek sokması durumunda bölgenin su ve sabunla yıkanması en hızlı ve kolay tedavi yöntemidir.
Aynı zamanda arı sokmalarında buz tedavisi sıklıkla tercih edilmektedir. Yaz aylarında böcek sokması denilince akla ilk gelen şüphesiz ki sivrisineklerdir. Yaz akşamlarının kabusu olan sivrisinekler genellikle açık renkleri tercih etmektedirler.
Sinek ısırıklarından korunmak için mutlaka dışarı çıkmadan önce sinek kovucu losyon ve spreyler kullanılmalıdır.
4. Güneş Çarpması
Genellikle çocuklarda görülen bir durumdur. Uzun süre güneşin altında vakit geçiren çocuklarda sıklıkla rastlanılmaktadır. Çocukta şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateş görülür. Bu tip durumlarda çocuk serin bir mekanda tutulmalı ve soğuk duş veya buz torbası ile kompres yapılmalıdır.
Çocuğun başına ve kasık bölgelerine buz ile kompres yapmak ateşinin düşmesine yardımcı olur. Yapılan tüm müdahalelere rağmen ateşinde düşme görülmüyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Güneş çarpmalarının önüne geçmek adına mutlaka koruyucu krem, şapka ve gözlük kullanımına özen gösterilmelidir. Yaz sıcaklarında terlemenin etkisiyle yüksek oranda sıvı kaybedilmesi nedeniyle bol sıvı tüketimine özen gösterilmelidir.
5. Enfeksiyonlar
Yazın serinlemek amacıyla girilen havuzların çok hijyenik ve temiz olduğu söylenemez. Gün içerisinde onlarca kişinin kullandığı ve içerisinde çeşitli bakterileri barındıran havuzlara özellikle dikkat edilmelidir.
Havuz suyunda bulunan mikrop ve bakteriler özellikle çocukların hastalanmasına neden oluyor. Hastalık kendini yüksek ateş, bulantı, kusma ve baş ağrısı şeklindeki belirtiler ile gösteriyor. Ilık duş ve buz kompresleri ile ateşin düşmesini sağlayın. Daha sonra ise mutlaka bir doktor kontrolünden geçirmelisiniz.
6. Gıda Zehirlenmesi
Yaz sıcaklarında çok çabuk bozulan ve hızlı bir şekilde bakteri üreten gıdalar zehirlenmelere yol açıyor. Hijyenik yönden uygun olmayan koşullarda hazırlanan ve pişirilen yemeklerde üreyen bakteri ve mikroplar gıda zehirlenmesine neden oluyor.
Özellikle yaz aylarında dışarıda ve sıcakta kalan yemekler çok çabuk bozularak gıda zehirlenmelerinin başlıca nedenlerini oluşturuyor. Yaz aylarında dışarıda açıkta satılan gıda ürünlerini tercih etmeyiniz.
Hangi koşullarda yapıldığını bilmediğiniz gıdaları tüketmekten kaçınınız. Çoğunlukla hafif seyreden gıda zehirlenmeleri kimi zaman kişinin bağışıklık sistemi ile alakalı olarak ölümcül risk taşıyabiliyor.
Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, çocuklar ve yaşlılar gıda zehirlenmesine karşı daha duyarlı oluyorlar.
7. Bağırsak Enfeksiyonları
Yaz aylarında zehirlenme ya da bağırsak enfeksiyonlarının çok daha fazla görülmesinin sebebi yiyecek ve içeceklerin temiz olup olmadığı umursanmadan tüketilmesidir. Özellikle suda bulunan mikroplar gözle görülür olmadıkları için genellikle temiz olduğu düşünülerek içilir.
Ayrıca yazın sıcak havadan dolayı yiyeceklerin bozulma olasılığı daha yüksektir. Bu yüzden açıkta satılan yiyeceklere pişmiş olsa dahi dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle sütlü, mayonezli, et ve kremalı yiyeceklerin bozulma riski daha yüksektir.
Bu yüzden otel ya da tatil köylerinde olsa dahi bu yiyeceklere dikkat etmek gerekmektedir. Bağırsak enfeksiyonlarının en önemli belirtisi ishaldir. Çünkü bağırsaklar yiyecek ve içeceklerden gelen mikropları vücuttan atmaya çalışırlar.
İshal durumunda yapılması gerekenler ise kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Eğer hasta kaybedilen sıvıyı yerine koyamıyorsa kişinin hastaneye başvurması gerekmektedir.
8. Cilt Hastalıkları
Yaz ayların güneşin yarattığı cilt hastalıklarının en başında güneş yanıkları, isilikler gelmektedir. Güneşin olumsuz etkileriyle ortaya çıkan güneş yanıkları özellikle beyaz tenli kişilerde görülmektedir.
Güneş yanıkları önce deriyi kızartır daha sonra ilerlediğinde içerisinde sıvı dolu kabarcıklar yaratmaktadır. Yanık ilerledikçe derinin alt tabakasındaki sinir uçları etkilenir ve ağrının şiddeti artmaktadır.
Bu güneş yanıklarının etkisi yaklaşık 72 saatte ortadan kalkmaktadır. İleride cilt lekelerine, cildin erken yaşlanmasına hatta cilt kanserine dahi yol açabilen bu yanıklardan korunmak gerekmektedir.
Cilt yanıklarından korunmak için özellikle yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılması ve öğle saatlerinde güneş altında uzun süre bulunmamak gerekmektedir. Yazın oluşan bir diğer önemli cilt rahatsızlığı ise isiliktir.
Aşırı terleme sonucu oluşan isilikler, özellikle kıvrım bölgelerinde meydana gelmektedir. Küçücük sivilceye benzer kızarıklıklar, ilerlediği taktikte çıbana benzeyen sivilcelere dönüşebilmektedir. Ayrıca bu bölgelerin ıslak ya da nemli kalması sonucu mantar hastalıklarının da oluşma ihtimali söz konusu olabilir.
Bu yüzden özellikle kıvrım bölgelerinin, yani parmak arası, koltuk altı, kasık, kadınlarda meme arası ve altını korunması gerekmektedir. Ayrıca deniz, havuz ve diğer nedenlerden dolayı ciltte siğil ve mantar enfeksiyonu gibi bazı rahatsızlıklarda görülebilir. Bu yüzden özellikle terlikle gezilmesi ve deniz kenarında kullanılan bütün kıyafetlerin her gün yıkanmasına dikkat etmelisiniz.
9. İsilik
Genelde yaz aylarında görülen isilik ter kanallarının tıkanması sonucunda ortaya çıkar. Deride kızarıklık, kabarcık şeklinde kendini belli eder. Sıcak havalarda terlemeye bağlı olarak ortaya çıkan isilik, kaşıntıya sebebiyet vermektedir. Çocuklarda daha yaygın görülen isilik hastalığı kol, bacak, karın, göğüs ve boyun kısımlarında bulunur.
Genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilmektedir. İsiliğin hızlıca iyileşmesi için soğuk kompresler, terletmeyen kıyafetler, vücudu soğuk tutma, sıcak ortamlara girmeme gibi durumlar tercih edilebilir. Derinin mümkün olduğunca hava alması da gerekmektedir.
10. Göz Hastalıkları
Yaz aylarında bir veya iki gözde kızarıklık, kaşıntı, sabah gözlerde çapaklanma oluşturan akıntılar ve konjonktivit görülebilmektedir. Göz küresinin beyaz kısmını kaplayan şeffaf zarın iltihaplanması durumunda küçük kan damarları ortaya çıkar. Gözlerin kırmızımsı görünmesine neden olan durum budur.
Kaşıntı, kızarıklık, çapaklanma ve batma gibi belirtiler 12 ile 24 saat arasında geçebilmektedir. Günlük yaşantıyı etkileyen bu hastalıklar geçmediği taktirde ciddi bir göz enfeksiyonu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Doktorunuza başvurmanız gerekebilir.
Göz enfeksiyonlarının nedenleri arasında alerjiler, bakteriler, virüsler, göze kimyasal madde sıçraması, göze yabancı bir cisim kaçması, tıkalı göz yaşı kanalı gibi sebepler yer almaktadır.
Göz hastalıklarının önüne geçmek için ellerinizi sık sık yıkamalı, yastık kılıflarınızı değiştirmeli, göz bakım ürünlerini paylaşmamalı, her gün temiz havlu ve el bezleri kullanmalı, gözlerinize dokunmamalısınız.
Yazın baş ağrısı neden olur?
Hava sıcaklığındaki ciddi artışlar nedeniyle baş ağrıları ortaya çıkabiliyor. Sıcak havalarda damar genişlemesi oluyor, bu da ağrıya neden oluyor. Sıcaklık artışı, tansiyon yükselmelerine neden olabilen baş ağrısı hastalıkları, ense bölgesinde şiddetli ağrılar hissettirebiliyor.
Hangi böcek ısırığı şişer?
Örümcek ısırmalarında şişkinlik, kızarıklık, terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi görülebilmektedir. Arı ısırığında da şişme görülebilir. Sivrisinek ısırığının olduğu bölgede kabarma, yoğun kaşıntı olur.
Başına güneş geçen insan ne yapmalı?
Vücut ısısını düşürmeye yönelik başına göğsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile bez koyulabilmektedir. Soğutucularla soğutmaya çalışmak da güneş çarpmasına yardım eder. Kol ve bacaklara masaj yapmak, duş almak kendinize gelmenizi sağlayacaktır.
Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
Gıda zehirlenmesinin belirtileri arasında şiddetli karın krampları, aşırı susama, ağız kuruluğu, idrara çıkamama, şiddetli halsizlik, baş dönmesi, aşırı karın ağrısı, kas güçsüzlüğü, kollarda karıncalanma, kanlı kusma veya dışkılama yer alır.
Yaz gribi belirtileri nelerdir?
Yaz gribi hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, titreme, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, boğazda kuruluk, kas ağrısı yer alır. Bu hastalığın belirtileri sık sık yaşanabilir.
Sıcaktan oluşan isilik nasıl geçer?
Sıcaktan oluşan isiliği ortadan kaldırmak için soğuk kompres uygulamak, ılık duş almak, terli kıyafetleri değiştirmek, terletmeyen kıyafet tercih etmek, sıcak ortamlardan uzak durmak isiliği geçirir.
Gözde konjonktivit kaç günde geçer?
Konjonktivit hastalığı ortalama 7 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Bununla birlikte hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik damla verilir. Konjonkvite iyi gelen göz damlaları da tedavi sürecinde kullanılabilir.