Lezzet ve Vitamin Dolu Yaz Meyvelerinin Faydaları

Meyvelerin en güzelleri yaz günlerinde yeniyor. Severek tükettiğiniz yaz meyvelerinin faydalarını sizler için derledik. İşte yaz meyvelerinin faydaları...
Lezzet ve Vitamin Dolu Yaz Meyvelerinin Faydaları

Birçok kişi yaz meyvelerini sever. O meyvelerin en tazelerini yemek için yazı bekler ve yaz boyunca meyveyi tüketmenin keyfini çıkarır. Yaz meyvelerinin lezzetinden başka farklı bir özelliği daha var. Birçok faydası bulunan yaz meyveleri vücudun birçok vitamin ve mineral eksiğini gideriyor, kişiyi hastalıklara karşı koruyor. Faydalarıyla nam salan bazı yaz meyvelerini bilmeniz sağlığınız açısından iyi olabilir.

Yaz Meyvelerinin Faydaları Nelerdir?

Yaz mevsiminin en güzel taraflarından biri de birbirinden lezzetli ve renkli meyveleridir. Her biri birbirinden lezzetli olan bu meyvelerden yemek vücudunuza nasıl yarar sağladığını biliyor musunuz? Biz, sizler için araştırdık.

İşte yaz meyvelerinin faydaları:

1. Karpuz

Yaz Meyvelerinin Faydaları

İçerisinde likopen bulunmasının yanında bol vitamin ve mineral içeren karpuz, çok sağlıklı bir meyvedir. Ayrıca yüksek oranda antioksidan içerir. %90 oranında su içeren karpuz A ve C vitamini açısından da zengindir. Yüksek su ve antioksidan içerdiği için toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar ve sindirime yardımcı olur. Aynı zamanda böbreklerin aktif bir şekilde çalışmasına destek olur.

İlginizi Çekebilir
Karpuzun Faydaları

2. Kavun

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Kavun sinirleri yatıştırır, uykusuzluğa iyi gelir. İdrar söktürücüdür ve kabızlığı giderebilir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı etkili olduğu söylenir. A ve C vitamini açısından zengindir. Potasyum ve magnezyum bakımından da oldukça zengin olan kavun, bağışıklık sistemini güçlendirir, cilt ve göz sağlığını korur. Böbreklerdeki toksik maddelerin atılmasını sağlar ve kalp sağlığının korunmasında yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir
Kavunun Faydaları

3. Erik

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Erik, yüksek antioksidan kapasitesinin yanında detoks yapıcı gücüyle önemli bir anti-aging besindir. En önemli özelliklerinden biri detoks yapıcı gücüdür. Erik, ayrıca kalp çarpıntısını da azaltır. İştahı açıp hazmı da kolaylaştırır. Birçok mineral ve antioksidan madde içerir. Ancak eriğin bu yararlarını zarara çevirmemek için tuzla tüketilmemesi önerilir.

İlginizi Çekebilir
Eriğin Faydaları

4. Kayısı

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Kanserin önlenmesinde önemli rol oynayan beta karoten kayısıda bulunur. A vitamininden zengin kayısı, cildi ve göz sağlığını korumaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur. Kan yapıcı özelliği ile kansızlığa iyi gelir. Cildi ve saçı canlı tutar. Kalp hastalıklarını önler ve katarakt riskini azaltır.

İlginizi Çekebilir
Kayısının Faydaları

5. Şeftali

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Şeftali kalp hastalıklarına ve kansere karşı savaşır. İçerdiği antioksidan ve vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı korur. Posa içeriği ile bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Sıcak yaz günlerinde tansiyon dengelemek için oldukça ideal bir meyvedir. Hazmı kolaylaştırıcıdır. Sindirim sisteminizi çalıştırır. Böbreklerin düzgün çalışmasını sağlar.

İlginizi Çekebilir
Şeftalinin Faydaları

6. Dut

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Türkiye’nin hemen her yöresinde yetişebilen dut; kalsiyum, demir, fosfor ve potasyum açısından zengindir. İçerdiği antioksidan ve vitaminlerle serbest radikallerin vücuda verdiği zararları önler, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

İlginizi Çekebilir
Karadutun Faydaları

7. Kiraz

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Kiraz içeriğindeki bol miktarda antioksidan madde olan antosiyanin bulunur. Yüksek lif içeriği ile birlikte C vitamini, A vitamini ve potasyum içerir. Yapısındaki lif, antioksidan ve vitaminlerle kanser hastalıklarını önlemeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir
Kirazın Faydaları

8. Üzüm

Yaz Meyvelerinin Faydaları

C ve K vitamini ile potasyum, demir ve fosfor içeren üzüm, iyi bir enerji kaynağıdır. Kansere karşı vücudu koruyucu etki sağlayan üzüm, dolaşım ve sindirim sistemine destek sağlar. İçerdiği antioksidanlar sayesinde karaciğeri temizler ve böbreklerin çalışmasını sağlar.

İlginizi Çekebilir
Üzümün Faydaları

9. İncir

Yaz Meyvelerinin Faydaları

A, B, C, E ve K vitaminleri ve birçok antioksidan içeren incir; kalsiyum, potasyum ve magnezyumdan zengin bir meyvedir. Kalsiyum ve magnezyumla kemik sağlığına katkı sağlar. Yüksek potasyum içeriği ile tansiyonu dengede tutar.

İlginizi Çekebilir
İncirin Faydaları

10. Çilek

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Çilek bir antioksidan olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanı temizler. Bu lezzetli yaz meyvesinin kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bununla birlikte ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir
Çileğin Faydaları

11. Vişne

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Kiraza göre daha düşük kaloriye sahip olan vişne, vücudu toksik maddelerden arındırır. Cildin daha parlak ve genç görünmesini sağlar. Beyindeki hücre duvarında antioksidan koruması sağlayarak hafızaya destek olur. En iyi özelliği de iltihap ve ödem azaltıcı etkisidir.

İlginizi Çekebilir
Vişnenin Faydaları

12. Malta Eriği (Yeni Dünya)

Yaz Meyvelerinin Faydaları

A vitamini deposu olan malta eriği ayrıca yüksek C ve B vitaminine sahiptir. Lifli bir meyve olmasından dolayı bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendiren malta eriği göz sağlığı için de faydalı bir meyvedir.

13. Böğürtlen

bogurtlen.webp

E vitamini ve C vitamini kaynağı olan böğürtlen, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca ciltteki erken yaşlanmayı önler. Kan basıncını ve tansiyonu düzene sokar. Sinir sistemi onarıcı olan böğürtlen aynı zamanda depresyona karşı koruyucu ve hafıza güçlendirici özelliklere sahiptir.

İlginizi Çekebilir
Böğürtlenin Faydaları
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Doğal İlaç Olan MeyvelerMeyvelerin Organlara Yararları
Kırmızı Meyve ve Sebzelerin FaydalarıYaz Aylarında Beslenme

Yaz aylarında hangi meyveler yenir?

Yaz aylarında karpuz, çilek, incir, uzum, erik, şeftali, kayısı, kiraz, kavun, vişne, böğürtlen ve dut gibi daha sayamadığımız birçok meyve yenebilir. Yaz aylarının gelmesiyle bu meyveler pazar ve marketlerde yerini alır. İçerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlarla vücuda birçok fayda sağlar ve hastalıktan korur.

Yaz meyvelerinin hangisinde C vitamini var?

Yaz meyvelerinde C vitamini içerenler arasında portakal, kivi, çilek, limon, ananas, domates ve mango bulunur. C vitamini içeren sebzeler ise brokoli, lahana, karnabahar ve dolmalık biberdir. Bu besinleri tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınıza destek olabilir, daha dinç ve sağlıklı hissedebilirsiniz.

Yazın elma yenir mi?

Elbette yazın da elma yenebilir. Elma her mevsim bolca satılan bir meyvedir. Ancak en lezzetli ve taze elmayı yemek istiyorsanız kış ayını beklemelisiniz. Kışın elmalar daha taze, lezzetli ve besleyici olur. Ama bu elmanın faydalarından yazın yararlanılamayacağı anlamına gelmez.

Beta karoten içeren meyveler hangisidir?

Beta karoten en çok turuncu ve kırmızı meyve ve sebzelerde bulunur. Bunlar havuç, tatlı patates, portakal, kayısı, papaya, mango, kavun, kırmızı biber, domates, şeftali ve karpuzdur. Bazı yeşil sebzeler de beta karoten içerir. Kabak, brokoli, ıspanak, lahana, marul ve biber bunların arasında yer alır.

D vitamini hangi meyvede bulunur?

D vitamini yiyeceklerde nadir olarak bulunur. D vitamini içeren meyve ve sebzeler arasında muz, elma, havuç ve brokoli yer alır. Bu meyveleri tüketmek D vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. D vitaminini bol miktarda almak için somon, ringa, uskumru ve ton balığı gibi balıklardan yardım alabilirsiniz.

Yaz meyveleri kışın yenir mi?

Yaz meyvelerinin kışın tüketilmesi önerilmez. Çünkü yaz aylarında doğal olarak yetişebilen bu meyveler kış aylarında yapay yollar kullanılarak yetiştirilir. Tatlarında ve görünüşlerinde değişiklikler olur ve besin değerleri azalır. Ayrıca yetiştirilirken kullanılan zararlı ilaçlar da vücuda olumsuz yansıyabilir. Bunun için her meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerekir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.