Yemek Borusu Kanseri Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Tedavisi
Bir diğer adı olan Özofagus olan yemek borusu kanser hastalığı günümüzde sıkça rastlanan kanser türleri arasında yer almaktadır. Yaşanan bu durumun ardından akıllara gelen yemek borusu kanseri nedir, tedavisi nedir nasıl yapılır, evreleri nelerdir, belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtlarını bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
Yemek Borusu (Özofagus) Kanser Nedir?
Tıp alanında özofagus kanseri olarak adlandırılan yemek borusu kanseri, oldukça hızlı ilerleyen ölümcül kanser türlerindendir. Yemek borusu kanseri, yemek borusunun içine kaplayan hücrelerin kontrol dışı ve anormal bir şekilde büyümesi sonucu oluşan tümör nedeniyle meydana gelir.
Yemek borusu kanserinin iki tipi bulunmaktadır. Bunlar skuamöz hücreli kanser (yassı hücreli kanser) ve yemek borusunun alt kısmını tutan adenokarsinom olarak adlandırılmaktadır. Yemek borusu kanseri iki farklı tip üzerinden değerlendirildiğinden oluşum nedeni ve tedavisinde de bu farklılıklar görülür.
Skuamöz hücreli kanser adı verilen türü yemek borusunun üst ve orta kısmında yer alırken adenokarsinom adı verilen türü ise yemek borusunun alt kısmında yer alır. Adenokarsinom tipi yemek borusu kanseri, salgı ve mukus salgılayan yapılardan dolayı meydana gelmektedir. En sık görüleni tipi ise skuamöz hücreli kanserdir.
Yemek borusunda görülen tümörler iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilmektedir. İyi huylu tümörler selim olarak adlandırılırken bu tümörler kanser değildir. Ancak bazı tümör tipleri kötü huylu olarak nitelendirilirken habis tümörler olarak adlandırılmaktadır.
İyi huylu tümörler yayılım göstermezler ve cerrahi müdahale ile alınabilirler. Kötü huylu tümörler ise hayatı tehdit eden nitelikte olurken diğer doku ve organlara yayılım göstererek zarar verirler. Bu tip tümörler hayatı tehdit edebileceği gibi tekrardan büyüyebilir.
Yemek Borusu Kanseri Evreleri Nelerdir?
Evre 1; İlk evrede kanser hücreleri sadece özofagusun en üst kısmında bulunmaktadır.
Evre 2; İkinci evrede kanser hücreleri özofagusun derin tabakalarını tutarken aynı zamanda lenf nodlarında yayılma gösterir.
Evre 3; Bu evrede kanser hücreleri yemek borusu duvarlarının derin kısımlarına yerleşmiş ve lenf nodlarının yanı sıra dokulara da yayılmıştır.
Evre 4; Son evrede kanser hücreleri vücudun diğer kısımlarına da yayılmıştır. Karaciğer, beyin ve kemikler dahil olmak üzere vücudun bir veya birkaç yerine yayılabilir.
Yemek Borusu Kanseri Neden Olur?
Yemek borusu kanserinin nedenleri tutulum gösterdiği bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. Yemek borusunun üst kısmını tutan kanserde genellikle çevresel faktörler etkili olmaktadır. Yemek borusunun üst kısmını tutan kanserde; yemeklerin çok sıcak yenmesi, içeceklerin çok sıcak içilmesi, daha önce geçirilmiş bazı hastalıklar, virüsler, intihar girişimi veya kaza sonucunda içilen toksik madde gibi durumlardan dolayı meydana gelebilir.
Tüm bunların yanı sıra akalazya adı verilen ve yemek borusunda darlığa neden olan hastalık, beslenme bozuklukları, obezite ve bol kırmızı et tüketimi gibi durumlar yemek borusunun üst kısmında kanser oluşumunu tetikleyebilir. Yemek borusunun alt kısmında görülen kanserin başlıca nedeni ise reflüdür. Özellikle genç yaşta görülen kronik reflü, yemek borusu kanserini tetikleyebilir. Ancak bu durum tüm reflü hastaları için geçerli değildir. Ailesinde yemek borusu kanseri hastası olan kişiler için risk daha yüksektir.
Yemek Borusu Kanserine Sahip Olma Riski Olanlar
Yemek borusu kanserine sahip olma riski olanlar arasında erkekler, obezite hastaları, orta yaş ve üzerindeki bireyler, sigara bağımlıları, alkol bağımlıları, meyve ve sebze tüketiminden yoksun bir beslenme programı uygulayan kişilerde, kazara veya intihar amacıyla toksik madde içen kişiler, akalazya hastaları, kronik reflü hastalığına bağlı olarak Barrett yemek borusu gelişen kişiler yer alır.
Yemek Borusu Kanseri Belirtileri Nelerdir?
İnsanların son dönemde karşılaştığı en kötü kanser türlerinden bir tanesi de yemek borusu kanseri türüdür. Peki ya yemek borusu kanseri olan kişilerde yutma güçlüğü, yutma sırasında hissedilen ağrı, ses kısıklığı, öksürük, boyunda şişlik, kusma, ağıza acı ve yemek artığı gelmesi, tükürük salgısında artış, kilo kaybı görülür.
Yemek Borusu Kanseri Tedavisi
Yemek borusu kanserinin tedavisinde öncelikle cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Kanserin evresine bağlı olarak erken teşhis edilmiş vakalarda cerrahi müdahale ile kanserli bölge tamamen ortadan kaldırılması mümkün olabilir. Ancak vakaların birçoğu ilerlemiş evrelerde teşhis edilmektedir.
Kanserin yemek borusu ve lenf bezlerinde sınırlı olması durumunda cerrahi müdahale öncesinde kemoterapi ve radyoterapi tedavileri uygulanmaktadır. Uygulanan bu tedaviler sonrasında kanserli bölge cerrahi işlem ile çıkarılmaktadır.
Yemek borusu kanseri ileri evrelerde teşhis edilmiş ve kanser hücreleri vücudun çeşitli bölgelerine sıçramış ise hastanın beslenmesini sağlamak için yemek borusunu açmaya yönelik işlemler uygulanmaktadır.
Yemek borusu kanseri kimlerde görülür?
Yemek borusu kanseri genellikle 50-60 yaş aralığında daha sık ortaya çıkar. Toplumda yüz bin kişiden 4-5’inde rastlanılan bir kanser türü olan yemek borusu kanseri, özellikle ülkemizin doğu illerinde yaşanan bireylerde çıkma olasılığı daha fazladır. Aynı zamanda yemek borusu kanseri kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir.
Yemek borusu kanseri nasıl anlaşılır?
Yemek borusu kanseri belirtileri arasında; hazımsızlık, ciddi kilo kaybı, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, tüketilen gıdaların yemek borusundan ağza geri yükselmesi yemek borusu kanseri olduğunuza işarettir.
Yemek borusu kanseri iyileşir mı?
Yemek borusu kanserini ortadan kaldırmanın en iyi yolu ameliyattır. Ameliyata ek olarak kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir. Yemek borusunun konumu, etrafının damarlarla çevrili olması nedeniyle son derece zorludur. İyileşme ihtimali evrelere göre değişiklik gösterir.
Yemek borusu kanseri tehlikeli midir?
Yemek borusu kanseri dünya genelinde en sık ölüme neden olan kanserler arasında 6. sırada yer almaktadır. Yemek borusuna yayılan kanser daha sonrasında lenf ve damarlar aracılığı ile bütün vücuda sıçrayabilir.
Yemek borusu ameliyatı zor mu?
Yemek borusu boyundan başlayıp karnın içerisine kadar devam etmektedir. Konumu dolayısıyla birçok organa komşuluk yapması nedeniyle ameliyatların gerçekleştirilmesi diğer ameliyatlara göre çok daha zordur.