Yılmaz Güney Kimdir
Yılmaz Güney Biyografisi
Asıl ismi Yılmaz Pütün olan usta yönetmen, çalışma hayatına çok erken yaşlarda başladı ve pamuk işçiliği, simit satıcılığı gibi işler yaptı. Film sektörüne ise ilk adımı, film dağıtıcılığı yaparak başladı. Lise eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim görmeye başladı. Öğrencilik yıllarında yönetmen Atıf Yılmaz ile tanışması, sinema kariyeri için en büyük adımları atmasına neden oldu. Atıf Yılmaz’ın birkaç filminde oyuncu ve senarist olarak yer aldı. Aynı zamanda yönetmen yardımcılığı da yaptı.
1961’de yazdığı bir öykü nedeniyle 18 ay hapis cezasına ve Konya’ya sürgüne yollandı. Cezası bitikten sonra sinemaya yeniden döndü. Bu sırada Çirkin Kral isimli filmde rol aldı ve ismi Çirkin Kral olarak kaldı. Ardından film senaryoları yazmaya başladı. Yönetmenliğini Ömer Lütfi Akad’ın yaptığı Hudutların Kanunu isimli filmin hem senaristliğini hem de başrolünü üstlendi. Yılmaz Güney, sinemada bir tabu olan iyi ve güçlü karakterlerin yakışıklı olması alışkanlığını yıktı. Bu durum ise sinemada onun daha doğal ve halktan görünmesini sağladı.
1972’de ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapishande geçirdiği günlerinde Boynu Bükük Öldüler isimli romanını yayımladı ve Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazandı. İki sene sonra ise çıkan aftan yararlandı ve 1974’de hapishaneden çıktı. Ardından hemen Arkadaş isimli filmin çalışmalarına başladı. Daha sonra ise Endişe isimli filmin çekimleri sırasında bir cinayet işledi ve 19 yıl hapse mahkum edildi. 1981’de izinli olarak çıktığı cezaevine bir daha dönmedi ve yurt dışına kaçtı. Yurt dışındayken yazdığı Yol filminin çekimlerini Türkiye’de Şerif Gören çekti.
Yurtdışında kaldığı süre içerisinde Yol isimli filmin kurgusu üzerine yeniden bir çalışma yaptı. Çalışması biter bitmez, Cannes Film Festivali’ne Yol ile katıldı ve Altın Palmiye’yi kazandı. Bir sonraki yıl ise Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 9 Eylül 1984’de ise Paris’te hayatını kaybetti.
NeOldu.com / Özel Haber