Kahvaltıların Vazgeçilmezi Yumurtanın Faydaları ve Zararları

Yumurta rutin olarak tüketilen bir gıdadır. Yumurtanın birçok faydası olduğunu gibi zararları da olabilir. İşte, yumurtanın yararları ve zararları...
Kahvaltıların Vazgeçilmezi Yumurtanın Faydaları ve Zararları

Tavuk yumurtası, daima çok faydalı bir besin olarak görülmüştür. Her kahvaltıda mutlaka 1 adet yumurta tüketilmesi önerilmektedir. Yumurtanın faydaları olduğu gibi zararları da bulunur. Bazı kişilerin yumurtayı dikkatli tüketmesi önemlidir. İçeriğimizde yumurtanın faydaları ve zararlarından bahsedeceğiz.

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Günlük 1 yumurta yemek vücudun protein ihtiyacının bir bölümünü karşılar. İçeriğinde amino asit, A, D, C, B12 ve E vitaminleriyle biyotin, tiyamin, folat, pantotenik asit ve kolin bulunur. Bu vitamin ve mineraller vücuda birçok katkı sunar.

İşte yumurtanın faydaları:

1. İyi Kolesterolü (HDL) Yükseltir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurta kolesterolü yükseltme özelliğine sahiptir, özellikle yumurta sarısı kolesterolü yükseltebilir. O zaman neden yumurtanın faydaları arasında kolesterolü eklediğimizi merak etmiş olabilirsiniz. Çünkü yumurtada aynı zamanda doymamış yağ asitleri bulunur. Bu asitler kolesterol düşürme özelliğine sahiptir. Dengeli yumurta tüketimi ile kolesterol düşürülebilir. Elbette fazla tüketimi zararlı olabilir.

2. Kilo Vermenizi Sağlar

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Rochester Obezite Araştırma Merkezi tarafından yürütülen bir çalışmada sabah kahvaltısında yenen yumurtanın tokluk hissi vermesinin yanında kalori miktarı az olduğundan diyet yapanların kilo vermesine yardımcı olur. Tokluk hissi sayesinde kişinin bir sonraki öğüne daha rahat dayanmasını sağlar.

3. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Rutin olarak her gün tüketilen yumurta vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılar. Buna ilave olarak bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadelesine büyük katkı sağlayan A ve C vitamini yumurtada yeterince vardır. Bağışıklığı güçlü tutmak için her gün en az 1 yumurta yemek önemlidir.

4. Katarakttan Korur

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Göz sağlığı için A vitaminin önemi büyüktür. Yumurtadaki A vitamini göz sağlığını destekler. İçerdiği besin değerleri de katarakt hastalığına yakalanma riskini azaltır. Buna ek olarak gözlerin zararlı UV ışınlarına karşı korunmasına yardımcı olur.

5. Kemikleri Güçlendirir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurta içeriğindeki bol miktarda protein, kalsiyum ve amino asitlerle kemik sağlığı bakımından oldukça yarar sağlamaktadır. Büyüme ve gelişmeyi destekleyen yumurta ilerde yaşanabilecek kemik hastalıklarının riskini en aza indirir. Özellikle çocuk ve yaşlıların sık sık yumurta tüketmesi önem taşımaktadır.

6. Enerji Verir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın B12 vitamini açısından zengin olduğu bilinen bir gerçektir. B12 vitamini kişinin ruh sağlığını korumasına yardımcı olur, vücuda enerji ve kuvvet verir. Enerji kaynağı yumurta spor yapan kişilerce de sıkça tercih edilir.

7. Beyni Zinde Tutar

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın içerisinde kolin denenen bir madde bulunmaktadır ve bu madde hafızayı güçlendirmede çok etkin bir rol oynamaktadır. DNA sentezinde önemli görev alan bu madde sinir sistemini kuvvetlendirir. Hafıza ve zekayı güçlendirirken ruh halini iyileştirir.

8. Saç ve Tırnak Sağlığını Korur

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Besin eksikliğinde vücudumuz anında tepki vermeye başlamaktadır ve bu durumdan en çabuk etkilenen bölgeler saçlar ve tırnaklarımızdır. Rutin olarak yumurta tüketmek içerdiği besinler sayesinde saçlara canlılık kazandırmaktadır. Yumurta, saç ve tırnak sağlığını korumada önemli rol üstlenen aminoasitleri içermektedir.

Yumurtanın Zararları Nelerdir?

Yumurta faydalarının yanında zararları ile de bilinir. Yumurtanın zararları fazla tüketildiğinde ortaya çıktığı için faydalar daha ağır basmaktadır. Her şeyin dengeli ve düzenli tüketilmesi önemlidir. Her gıda fazla tüketildiğinde zararlarıyla karşımıza çıkar.

İşte yumurtanın zararları:

1. Aşırı Kalorilidir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Bir yumurta yaklaşık 75 kaloriye sahiptir ancak bu kalori yumurtanın boyutuna göre değişebilir. Üç pişmiş yumurta ile kahvaltı yapmanız 225 kalori alacağınız anlamına gelmektedir. Bu kadar çok yumurta tüketmek, zamanla kalori alımını artırarak, kilo alımına yol açabilir. En az üç hafta boyunca günde üç yumurta yiyen bir birey 1 kilo ve fazlasını kolaylıkla alabilmektedir.

Kilo almak isteyenler için yumurtanın kalorisi bir avantajdır. Özellikle de spor yapan kişiler yumurta yiyerek sağlıklı kilo alabilir ve kaslarını büyütebilir. Çünkü yumurta enerji kaynağı olması ve kalorili olmasının yanında bolca protein de içermektedir.

2. Yağ İçeriği Yüksektir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Günlük olarak çok yumurta tüketmek yağ alımını artırır. Yağda çözünen vitaminlerin belli bir miktarı absorbe edilmektedir. Bazı hormonları üretmek ve diğer işlevlerini gerçekleştirmek için yağlara ihtiyacımız vardır. Ancak çok fazla yağ, özellikle yumurtada bulunan doymuş yağ zararlı olabilir ve kalp hastalığı riskini artırabilir.

3. Yüksek Kolesterole Neden Olabilir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Çok faza yumurta tüketmek, kolesterol miktarını aşırı miktarda etkilemektedir. Eğer kolesterol kanınızda çok fazla miktarda bulunuyorsa, arter duvarlarını olumsuz yönde etkilemeye başlayacaktır. Arterlerde oluşan sorunlar ise, damarların sert olmasına ve kan pıhtılaşmasının oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum tehlikeli kalp rahatsızlıklarını da beraberinde getirir.

4. Diyabet Riskini Artırabilir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Fazla yumurta yemek 2 tip diyabet gelişme riskini artırır. Örneğin, yeni bir çalışma kapsamında, bir hafta içerisinde 3 ile 5 yumurta yiyen bir kişinin, normal bir insana göre diyabet olma riskinin iki kat yüksek olduğu bulunmuştur.

5. Kalp Hastalıkları Yaratabilir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

LDL kolesterol ve LDL partikülleri arter duvarlarına kendi yağ moleküllerini taşımaktadırlar. Bu durum kalp damarlarının tıkanmasına neden olur. Fazla yumurta yiyenlerde oluşan kolesterol kalp krizi riskini artırabilir. Eğer kolesterol sorunu yaşıyorsanız yumurta tüketimini sınırlandırmalısınız.

6. Karaciğer Hastalıkları Ortaya Çıkabilir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurta aynı zamanda alkole bağlı olmayan, yağlı karaciğer hastalığına da neden olabilmektedir. Yumurtadaki yağlar doğrudan ölümcül karaciğer sirozuna neden olarak karaciğerinize zarar verebilir. Çok fazla yumurta tüketmek yağ oranını artıracağı için karaciğere yük olur.

7. Salmonella Bakterisi Taşır

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Salmonella, kötü gıda zehirlenmesine neden olan hastalık yapıcı bir bakteridir. Salmonella bakterileri, Hastalık Kontrol Merkezi (CDC)’ne göre, bu bakteriler hem yumurtanın dışında hem de içinde bulunur. Özellikle az pişmiş ve çiğ yumurtalarda bu risk çok fazladır. Bu bakterilerden kurtulmak için yumurtanın en az 5 dakika pişirilmesi gerekir.

8. Alerji Yapabilir

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurta bazı kişilerde alerjilere neden olmaktadır. Alerjiler ise kimi zaman kişileri oldukça kötü etkilemektedir. Yumurta alerjisi belirtileri genellikle yumurta veya yumurta içeren yiyecekler yedikten sonra birkaç saat içinde veya birkaç dakika sonrasında oluşabilmektedir.

9. Cilt Rahatsızlıkları

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurta bazı kişilerde deri iltihabı veya kurdeşen gibi cilt sorunlarına neden olmaktadır. Bu durum genellikle yumurtaya alerjisi olan kişilerde veya yumurtanın çok tüketilmesi sonucunda gerçekleşmektedir. Bu sebeple spor yapanlar dahil kimse yumurtayı fazla tüketmemelidir.

Yumurtanın Zararlarından Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın kötü etkilerini yok etmek için bazı küçük önlemler almanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra bazı yaşam tarzı değişikliklerini de yapmanız önerilebilir. Yumurtaların etiketlerini dikkatle okumalı, son kullanma tarihi ve seri numaralarını kontrol etmelisiniz. Ayrıca yumurta ile herhangi bir işlem yaptıktan sonra ellerinizi güzel bir şekilde yıkamanız gerekmektedir.

Dışarıdan yemek yerken dikkatli olmalı, dışarıda yapılan yumurtalı gıdalar ve yumurta proteinleri içeren yemekler konusunda tamamen emin olduğunuz yerlerden tüketim yapmaya özel göstermelisiniz.

Eğer emziren bir anne iseniz ve çocuğunuzun bir yumurta alerjisi varsa, sütünüzden bebeğinize proteinler geçtiği için bazı tepkilere yol açabilmektedir. Buna karşı dikkatli olmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sütün FaydalarıKeçi Sütü Neye İyi Gelir?
Süt Nasıl Tüketilmeli?Yumurta Kullanma Şekilleri

Yumurta kaç gün içinde tüketilmeli?

Buzdolabında saklanan yumurtalar 5 hafta içinde tüketilmelidir. Yumurtalar son kullanma tarihlerinin bitiminin ardından 3 hafta içinde tüketilmelidir. Buzdolabı koşulları yumurtanın daha fazla dayanmasına katkı sağlar. Ancak yumurtayı kırdığınızda değişik bir koku alıyorsanız o yumurtayı tüketmemelisiniz.

Yumurta yemek kilo aldırır mı?

Çok faza yumurta yemek kilo alımına neden olabilir. Çünkü yumurta fazla kaloriye sahip bir gıdadır. Kilo almak isteyenler tarafından sıkça tercih edilir. Yumurta tüketimini haftaya yayabilir ve ara sıra tüketebilirsiniz. Bu sayede diyetinizi bozmak zorunda kalmadan yumurtanın faydalarından yararlanabilirsiniz.

1 adet yumurta da kaç gr protein var?

1 adet yumurtada ortalama 6 gram protein bulunmaktadır. Bir insanın günlük protein ihtiyacı ise ortalama 50 gramdır. Yani 1 yumurta günlük protein ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir. Geriye kalan protein ihtiyacı için süt ve süt ürünleri ya da et tüketilebilir.

Her gün yumurta yersen ne olur?

Her gün yumurta yemek kişiyi tok tutar, vücudu dinç ve zinde hissettirir, kemik ve kas gelişimine katı sunar, saç ve tırnak sağlığını korur ve bağışıklığı güçlendirir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların her gün yumurta tüketmesi çok önemlidir. Kilo vermek isteyenler için her gün yumurta tüketmek uygun olmayabilir.

Kimler yumurta yememeli?

Kolesterol, kalp ve damar hastalıklarına sahip olanlar, kilo vermeye çalışanlar ve diyabetliler yumurta tüketiminde sınırlandırma yapmalı ve dikkatli olmalıdır. Çünkü yumurta bu hastalıklara iyi gelmeyebilir. Yumurtayı dengeli tüketmek ise bu hastalıklara da yarar sağlayabilir ancak fazla tüketmek sakıncalıdır.

1 günde en fazla kaç yumurta yemeli?

Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler her gün yumurta tüketebilir. Sağlık problemi olan ve kilo vermeye çalışan kişiler ise haftada 2 ile 3 kez yumurta tüketmelidir. Yumurtayı tamamen öğünlerden çıkarmak da iyi değildir. Yumurtadaki protein başta olmak üzere vitamin ve mineraller vücut sağlığı için önemlidir.

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum