Yumurtanın Tazeliğini Anlama Yolları ve Pişirme Yöntemleri
Protein gereksinimi için ideal besinlerden biri olan yumurta, olmazsa olmaz bir gıdadır. İçerisindeki vitamin ve minerallerle vücuda birçok katkı sağlar. Bununla birlikte bozulduğunda ya da yanlış saklandığında zehirlenmelere yol açabilecek bir besindir. Bunun için yumurta tüketirken bilinmesi gereken bazı bilgiler bulunur.
Bozuk ve Taze Yumurta Nasıl Anlaşılır?
Yumurta kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bunlara dikkat edilmezse yumurta kişiyi zehirleyebilir ya da bakteriler etrafa bulaşabilir. Yumurtanın bozulduğu nasıl anlaşılır, tazeliği nasıl test edilir ve yumurtanın nasıl saklanması gerekir gibi soruları sizin için cevapladık.
İşte yumurtanın taze ve bozuk olduğunu anlamanın yolları:
1. Suda Batmalı
Yumurtanın tazeliğini anlamak için su dolu bir bardak ya da kabın içine yumurtayı bırakın. Eğer yumurta suyun dibine çökerse taze demektir, suyun üzerinde duruyor ve batmıyorsa bayat demektir. Bunu özellikle de son kullanma tarihini bulamadığınız ya da tarihi geçen yumurtalarda deneyebilirsiniz.
2. Kırarken Dağılmamalı
Yumurtayı ayrı bir kaba kırdığınızda sarısı dağılmıyorsa taze demektir. Sarı kısım beyaz kısımdan net bir şekilde ayrı durmalıdır. Klasik yumurta görünümü bu şekildedir ve bu durum yumurtanın güvenle yenebileceğine işaret eder.
3. Kötü Kokmamalı
Koku tüm bozulmuş gıdalarda belirleyici özelliktir. Bunun için yumurtanın da kokusunu test edebilirsiniz. Çiğ yumurtanın kendine has kokusunu herkes bilir. Eğer yumurtayı kırdığınızda bu klasik kokudan farklı bir koku alıyorsanız dikkatli olun. Kötü ve keskin bir koku geliyorsa yumurta yüksek ihtimalle bozuk demektir.
4. Renk Değişimi Olmamalı
Yumurta kırıldığında şeffaf ve sarı olarak ikiye ayrılır. Eğer yumurtanın beyazı dediğimiz bu şeffaf kısımda yeşil ve pembe gibi farklı renkler bulunuyorsa o yumurtayı tüketmemelisiniz. Bu durum yumurtanın bozulduğu ya da bakteri barındırdığı anlamına gelir.
5. Ayrı Kaba Kırılmalı
Kırarak kullanacağınız yumurtayı katacağınız karışımdan önce başka bir kaba kırmalısınız. Çünkü yumurta kabukları kırılırken yemeğe bulaşabilir, yumurta kabuğu en çok bakterinin taşındığı yerdir. Ayrıca yumurtanın taze olup olmadığını anlamadan pasta karışımlarının içine doğduran kıymayın. Ayrı bir kaba kırdığınızda yumurtadaki bozukluğu fark edebilirsiniz.
Yumurta Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yumurta kabuğu salmonella gibi birçok bakteri ve mikrop taşır. Bu yüzden temas halinde elinizi yıkamayı unutmayın. Ayrıca yumurtanın değdiği kap, kaşık ve tezgahın da iyice temizlenmesi çok önemlidir.
Yumurtanın sarısı kullanıldığı zaman yumurta akı, sarısından çok iyi ayrılmalıdır. Akı 2-3 gün buzdolabında bekleyebilir. Sarısı ise sıvı yağ veya su içerisinde bekletilebilir ancak kısa sürede kullanılmalıdır.
Yumurta Akı Nasıl Beyazlatılır?
Yumurta akı birçok hamur işinde kullanılır ancak kullanılmadan önce beyazlatma yapılması gerekir. Bu beyazlatma işleminin tam yapılabilmesi için yumurtanın çok taze olması, oda sıcaklığında olması, sarısından iyi ayrılması, çırpma işlemi yapılan kabın ve telin çok temiz olması gerekir. Ayrıca ilave edilecek toz şekerin azar azar eklenmesi çok önemlidir.
Eğer mikseriniz varsa yumurta beyazlatma işlemi çok daha kolay yapılabilir. Yoksa ince telli bir çırpma teli kullanabilir, bu işlem 4 ile 5 dakika sürebilir. Yumurta akı gereğinden fazla çırpıldığında da sönmeye başlar ve kabarma kaybolmuş olur. Kabarma gerçekleşince çırpma durdurulmalıdır.
Yumurta Pişirme Yöntemleri
Birçok yemek ve hamur işinde kullanılan yumurta tek başına da farklı çeşitlerde yapılmaktadır. Özellikle kahvaltılarda kullanılan bu çeşitlerin her birinin pişirilme yöntemi farklıdır.
İşte yumurta pişirme yöntemleri:
1- Haşlanmış Yumurta
Yumurta oda sıcaklığındayken suya konulmalıdır yoksa çatlayabilir. Suda kaynayan yumurtalar 2 dakikada cıvık, 3 dakikada rafadan, 4 buçuk dakikada kayısı, 6 dakikada katı ve 10 dakikada tam pişmiş hale gelir. Bu süreler su kaynadıktan sonra geçmesi gereken sürelerdir. Yumurtayı sudan aldıktan sonra mutlaka soğuk suya koyun, aksi halde pişme işlemi devam eder.
2- Sahanda Yumurta
Sahanda yumurta en kolay yapılan yumurta çeşididir. Önce tavada yağın kızdırılması ardından da yumurtanın tek seferde kırılarak tavaya dökülmesi gerekir. Yumurtanın sarısı sabit kalır ve öyle pişirilir. Yumurtanın taze olması görüntü açısından da önem arz eder.
3- Omlet
Omlet hazırlamak için 2 ya da 3 adet yumurta çırpılır. Karışıma tuz ve istenirse karabiber ilave edilir. İyice çırpılır. Omlet tavasına 1 yemek kaşığı tereyağı koyup kızdırılır. Çırpılan yumurtalar tavaya ilave edilir. Yumurta kenar kısımlarından pişmeye başlar. Spatula ile kenardakilerle ortadakilerin yeri sürekli değiştirilir. Tava da ara sıra her tarafın pişmesinin aynı olması ve yumurtanın yapışmaması için sallanır.
Omletin iç kısmının yumuşak olması istenirse fazla sertleşmeden katlanması ve ocaktan alınması gerekir. Buna baveause (bavöz) denir.
4- Çırpılmış Yumurta
Kahvaltıda verilen yumurta çeşitlerinden biri olan çırpılmış yumurta, omletin şekillendirilmemiş hali gibi düşünülebilir. Yumurtanın taze olması kabarması için şarttır. Omlet gibi hazırlanır fakat çok fazla katılaşmaması gerekir. Dilenirse bu yumurtaya peynir, kavurma ve sucuk gibi farklı gıdalar da eklenebilir.
5- Poche (poşe) Yumurta
Poşe yumurta için önce bir su kaynatılır. Suya biraz tuz ve 2 kaşık sirke eklenir. Ardından bir kasenin içine kırılan yumurtalar yavaşça suya bırakılır ancak suyun fokurdamaması önemlidir. Bunun için su kaynadıktan sonra altının kısılması gerekir. Suya bırakılan yumurtalar 3 dakika kadar pişirilir ve bir kevgirle dikkatlice sudan alınır. Poşe yumurta kabuksuz, haşlama yumurta olarak tanımlanabilir.
Sütün Faydaları | Yumurtanın Faydaları |
---|---|
Süt Nasıl Tüketilmeli? | Keçi Sütünün Faydaları |
Tavada yumurta kaç dakikada pişer?
Tavada yumurta yapma işlemi hazırlığıyla birlikte 5 dakika sürmektedir. Bu pratik, lezzetli ve besleyici yiyecek kolay hazırlanabildiği için kahvaltılarda sıkça tercih edilir. Yumurtanın çok fazla ve uzun süreler pişirilmesi önerilmez. Çünkü çok pişen yumurta giderek katılaşır ve lezzetini kaybedebilir.
Günde kaç tane yumurta yenmeli?
Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan biri her gün 1 adet yumurta yiyebilir. Kolesterol ve diyabet gibi sağlık sorunları olan kişiler ise her gün yumurta yememelidir. Bu kişiler haftada 2 ile 3 kez yumurta tüketebilir. Yumurtanın tamamen beslenme öğünlerinden çıkarılmaması ve faydalarından yararlanılması önemlidir.
Yumurtaya tuz atılır mı?
Yumurta haşlanırken suyuna tuz atılabilir. Yumurta suyuna tuz atmak yumurtanızın haşlanırken çatlamasını önler. Çırpılmış yumurtada tuzu yumurtayı karıştırırken atmanızı öneririz. Böylece tuz homojen bir şekilde yumurtaya dağılır. Sahanda yumurtada ise yumurta tamamen pişmenden önce üzerine tuz serpmeniz yeterlidir.
Kimler yumurta yememeli?
Kalp hastalığı bulunanlar, kolesterol, damar tıkanıklığı ve diyabeti olanlar yumurta tüketimini azaltmalı ya da yumurtanın yerine farklı alternatifler tüketmelidir. Yumurtadan alınan protein gibi vitamin ve mineraller süt ve süt ürünlerinden, etten nohuttan, mercimek ve ton balığından alınabilir.
Dolapta saklanan yumurta bozulur mu?
Yumurta buzdolabında da bozulabilir ancak bunun için çok süre geçmesi gerekir. Buzdolabında uygun koşullarda saklanan yumurta 6 haftaya kadar dayanabilir. Bu sürenin sonuna yaklaşırken yumurtanızı dikkatli kullanmanızı öneririz. Yumurtanın tazeliğini kontrol etmeli ve buna göre tüketmelisiniz.
Dolap kapağına neden yumurta konmaz?
Birçok kişi yumurtayı buzdolabı kapağında saklamaktadır ancak bu doğru değildir. Buzdolabı her açıldığında kapakta ısı değişimi yaşanır. Bu durum yumurtada farklı bakterilerin üremesine sebep olur. Bunun için yumurtanın temiz kaplara konularak buzdolabı raflarında muhafaza edilmesi gerekir.