Egzama Hastaları Ne Yemeli, Ne Yememelidir?
Tedavisi mümkün olan bir deri hastalığı olan egzama tıp dilinde “dermatit” olarak adlandırılmaktadır. Tehlikeli olmayan ancak oldukça kötü bir görünüme neden olan egzama, ciltte kızarıklık, kuruluk ve döküntü şeklinde meydana gelir. Kızarıklık ve kuruluğun yanı sıra iltihaplı akıntı ve kabarmalar egzamanın belirtilerindendir.
Egzama, her yaş grubundan bireyde meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. İçeriğimizde bu rahatsızlığın nedenlerini, belirtilerini, iyi gelen bitkileri ve bilinmesi gerekenleri derledik. İşte egzama hakkında tüm bilinmesi gerekenler.
Egzama Neden Olur?
Egzamanın oluşumu genetik faktörlere, alerjilere ve vücutla temas halinde olan bazı kimyasal malzemelere bağlıdır. Şöyle ki çıplak elle bulaşık yıkanması sonucu kimyasal temizlik malzemeleri ve sıcak su egzamaya neden olabilir. Genellikle temizlik sektörü çalışanlarında ve kuaförlerde görülen bu hastalık, alerjik kökenli veya kimyasal maddeler sonucu oluşur.
En çok el üzerinde görülen egzama, sürekli elleri yıkamaktan dolayı da oluşabiliyor. El yıkamanın yanı sıra kullanılan sabunlar ve kalitesiz kremler de egzamaya sebep olabiliyor. Saçta ve kafa derisinde oluşan egzamanın sebebi ise kullanılan şampuana ve sıcak suya bağlıdır.
Egzamanın en çok görülen nedenleri bunlardı. Dilerseniz "Egzamaya Yol Açan Nedenler" adlı içeriğimizi inceleyerek bu hastalığın diğer sebeplerini de öğrenebilirsiniz.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama hastalığı tam anlamıyla bir deri hastalığı olmakla birlikte vücutta en çok el, ayak ve saç derisinde görülmektedir. Bunun sebebi ise egzamaya neden olan kimyasallarla en çok temas eden yerlerin vücudun bu bölümleri olmasıdır. Egzamanın belirtileri ise deride kızarıklık, kaşıntı, su kabarcıkları, yanma hissidir.
Saç diplerindeki kepeklenme ve pul pul dökülmenin en büyük sebebi de egzamadır. Ayrıca egzamalı deri çatladığı için mikropların vücuda girmesi kolaylaşır. Bu yüzden egzamalı kişide enfeksiyon riski de yükselir.
Egzamanın en çok karşılaşılan türlerinden biri olan alerjik egzama genellikle kafa derisi, yüz, vücut kıvrımları, el ve ayaklarda meydana gelmektedir. Alerjik egzama steroid merhem ve antibiyotik tedavisi ile tedavi edilmektedir. Ek olarak alerjik egzaması olan kişilerin ciltlerini sürekli olarak nemli ve yağlı tutmaları önerilmektedir.
Dairemsi egzama ise ismini şeklinden almaktadır. Bunun yanı sıra varisli ve kontakt egzama çeşitleri de söz konusudur. Ter, sıcak, tükürük, ağaç polenleri, bazı hayvan türlerinin yanı sıra cildi tahriş edebilecek cisme dokunulmasıyla kontakt egzama oluşabilir. Ayrıca deodorant ve temizlik maddeleri gibi ürünler de kontakt egzamanın sebebi olabilir.
Varisli egzama ise genellikle yaşlılarda meydana gelmektedir. Yaşa bağlı olarak meydana gelen varisli egzama ayak bileklerinde kızarıklık ve kabarma şeklinde oluşmaktadır. Ancak varisli egzamayı diğerlerinden ayıran bir diğer özellik ise bir an önce tedavi edilmesi gerektiğidir. Aksi halde tedavi edilmeyen varisli egzama zamanla ülsere neden olabilir.
Egzama Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?
Cildiye ve Dermatolog uzmanlarının bu konudaki çalışmaları sonucunda egzama hastalığının kesinlikle bulaşıcı bir hastalık olmadığını söyleyebiliriz. Ancak yine de egzamalı deri üzerindeki iltihaplar ve canlı mikroplar sağlığımız için tehdit oluşturabilir.
Egzama Nasıl Geçer? Egzamanın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere egzama hastalığı oldukça yaygın olan bir hastalıktır. Oldukça yaygın bir cilt hastalığı olmasından dolayı içsel ve dışsal faktörler egzamanın oluşmasında etkilidir. Egzama hastalığına yakalanan hastalar ilk olarak "Egzama nasıl geçer" sorusunu sormaya başlar. Peki, egzama tedavisi nasıl yapılır? Egzama tedavisinde ne kullanılır? Egzama nasıl geçer? İşte cevapları...
Deride yarattığı yanma hissi ve kaşıntı hissi sebebiyle insanları bir hayli rahatsız eden egzamanın tedavisi mümkün olup bazı önleyici maddelerle önüne geçilebilir. İlk olarak egzama belirtileri görenlerin bir dermatoloğa görünmesi gerekmektedir. Egzamanın tedavisinde kesin sonuç veren bir ilaç veya tedavi olmamakla birlikte bu hastalığın yarattığı şikayetleri en aza indirmenin yolu egzamaya karşı önlem almaktır.
Ancak vücutta egzama oluşmuşsa ve ciddi derecede kaşıntı yapıyorsa deriyi güçlendirmek amacıyla nemlendirici kremler, egzama eldivenleri, egzama giderici sabunlar, egzama ve kepek önleyici şampuanlar kullanılabilir.
Egzamanın neden olduğu etkenlerden uzak durmakta egzama kaşıntısından kurtulmanın yollarından biridir. Çünkü egzamalı deri kimyasallarla veya sürekli su ile teması halinde eskisinden daha kötü bir hal alabiliyor. Kısacası egzamalı kişi kimyasallardan uzak durmalı, toz akarlarına karşı önlem almalı ve cildini nemli tutmalıdır.
Egzamaya İyi Gelen 5 Bitki
Doğa ananın egzama hastaları için bir hediye niteliğinde sunduğu bazı bitkiler vardır. Egzamanın tedavisinde kullanılan bu bitkileri sizler için araştırdık. İşte egzamaya ne iyi gelir? sorusunun cevabı olan bitkiler ve tedavide nasıl kullanılacağına dair bilgiler.
1. Yulaf Tozu
İnce öğütülmüş yulaf tozları egzama hastalığına iyi gelen bir bitkisel besindir. İltihap ve tahriş önleyici bir etkiye sahiptir. Bir küvet dolusu ılık su içerisine bir iki bardak yulaf tozu ekleyin ve suyun içerisinde 15-20 dakika bekleyin. Sudan çıktığınızda cildinizi hafifçe kurulayın.
2. Zerdeçal
Birçok hastalığa iyi gelen zerdeçal, egzama hastalığına da iyi gelmektedir. Zerdeçal içerisinde yer alan kurkimin, iltihap ve bakteri önleyici özelliğe sahiptir.
3. Epsom Tuzu
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan epsom tuzu, içerisinde magnezyum sülfat bulundurmaktadır. Bu maddeler hem iltihap hem de bakteri giderici özelliğe sahiptir.
4. Salatalık
Salatalık, güçlü iltihap önleyici özelliği sayesinde egzama tedavisine iyi gelen önemli besinlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Salatalığı kullanmak için ilk olarak dilimlere ayırın. Sonrasında ise su dolu bir kap içerisinde en az bir saat bekletin. Son olarak suyunu süzüp egzamalı bölgeye koyun. Bu işlemi aralıklarla 3-4 defa tekrarlayın.
5. Papatya
Papatya da egzamaya iyi gelen bitkilerden biridir. İltihap önleyici özelliği olan papatyayı sıcak su içerisinde 15 dakika haşlayın. Sonrasında temiz bez parçasını bu suda ıslatın ve süzüp soğumasını bekleyin. Ardından da egzama bölgesine sürün.
Egzamaya iyi gelen bitkilerin en bilinenleri buydu. Bu bitkiler hakkında daha detaylı bilgi almak için "Egzamaya İyi Gelen 10 Doğal Bitki" adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Egzama Hastaları Ne Yememeli?
Egzama, alerjik bünyeye sahip kişiler için daha çok risk taşımaktadır. Hemen hemen her rahatsızlıkta olduğu gibi egzamayı tetikleyen birçok unsur söz konusudur. Özellikle tüketilen besinler kişide alerji oluşmasına neden olarak egzamayı tetikleyebilir.
Alerjik bünyeye sahip kişileri doğrudan etkileyen alerjen besin grupları gluten, kırmızı et, yumurta, süt ürünleri, reçel, çilek, domates, patlıcan, şeker, maya, mantar ve soya olarak sıralanabilir. Bu ve benzeri alerjen besinlerin sıkça tüketilmesi egzamayı tetiklemektedir.
Egzama Hastaları Ne Yemeli?
Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı olan meyve ve sebzeler egzama gibi alerji kökenli olan cilt hastalıkları için sıkça tercih edilmektedir. Ancak meyve ve sebze tüketiminde domates ve patlıcan gibi çekirdekli sebzelerin tüketimi önerilmemektedir.
Egzama hastaları meyve seçiminde ise portakal ve greyfurt gibi asitli meyvelerin tüketiminden kaçınmalıdır. Uzmanlar vücut sağlığı açısından oldukça faydalı olan lifli gıdaların tüketilmesini tavsiye etmektedir. Lifli gıdaların yanı sıra her gün düzenli olarak besleyici ve sağlıklı gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Vücut direncinin yüksek olması egzama oluşumuna karşı koruma ve direnç sağlamaktadır.
Egzama Tedavisi İçin Kullanılabilecek Ürünler
Egzama hakkında bilinmesi gerekenlerden yukarıda bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise egzama tedavisinde kullanabileceğiniz ürünleri inceleyeceğiz. İşte egzama tedavisinde kullanılabilecek en iyi ürünler.
1. GAM Egzama Giderici Krem
Amazon Fiyatını Gör Gam Egzama Kremi | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
GAM markası son zamanlarda ürettiği bakım kremleriyle bir hayli popüler hale geldi. Hafif yapısı sayesinde ciltte rahatsızlık yapmayan krem, içerisindeki bileşenler sayesinde cildi yatıştırıyor. Bu sayede sedef ve egzama gibi hastalıkların etkisi azalıyor. Vitamin bakımından zengin formülü sayesinde cildin yumuşamasını sağlayan ürün aynı zamanda cildi ferahlatarak rahatlamasına yardımcı oluyor. Bu sayede kısa süre içerisinde hem daha sakin hem de egzama probleminden kurtulmuş bir cilde sahip olursunuz.
2. Glows El ve Yüz Bakım Kremi
Amazon Fiyatını Gör Glows Egzama Kremi | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
Listemize Glows markasının hassas ve kuru ciltler için geliştirilen bakım kremiyle devam ediyoruz. İçerisindeki antioksidan bileşenler sayesinde egzama problemini en düşük seviyeye indiren ürün, ilk kullanımdan itibaren etkisini gösteriyor. Bitki özleriyle zenginleştirilmiş içeriği sayesinde cilde bakım yapan krem, bu sayede cilde koruyucu bir katman yerleştirerek çevresel etkenlere karşı korunmasını sağlıyor. Ayrıca özel formülü sayesinde kapalı olan gözeneklerin açılmasını sağlayan ürünün cildin gerginliğini aldığını belirtelim.
3. TRUBABY Trukid Egzema Therapy Cream
Amazon Fiyatını Gör Trubaby Egzama Kremi | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
Oldukça hassas ciltler için bile kullanılabilen TRUBABY Trukid Egzema Therapy, kokusuz yapısı sayesinde kullanımdan sonra rahatsızlık yaratmıyor. Tahriş olmuş ciltleri yatıştırarak rahatlamasını destekleyen ürün, içeriğindeki seramidler sayesinde egzama problemini yaşayan kişiler için büyük rahatlık sağlıyor. Son olarak cildin ihtiyaç duyduğu nemi karşılamasına yardımcı olan bakım kreminin 7/24 kullanılabileceğini söyleyelim.
4. Diamond Hair Saç Bakım Seti
Amazon Fiyatını Gör Diamond Hair Egzama Seti | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
Listemizi içerisinde yoğun miktarda vitamin ve mineral bulunduran Diamond Hair saç bakım setiyle bitiriyoruz. Saçlarında sedef ve egzama sorunları yaşayan kişiler için ideal olan bakım seti, formülündeki Ozon minerali sayesinde saç derisini ferahlatıyor. Bu sayede kepek, sedef ve egzama gibi problemlerin çözümüne katkı sağlanıyor.
İçerisinde 12 farklı bitki yağını bulundurması sayesinde saçın tüm besin ihtiyacını karşılayan bir ürün. Aynı zamanda yoğun olarak keratin proteini içeriyor. Bu sayede saçlarınızda hasar gören bölgeler onarıyor ve daha güçlü saçlara kavuşmanıza katkı sağlıyor.
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
<