Yağlı Egzama Nedir? Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Cilt rahatsızlıklarının başında gelen egzama, deri üzerinde kızarıklık ve pullanma ile baş gösteriyor. Yağlı egzama ise bu hastalığın en sık seyreden türüdür. Yağ bezlerinin bol olduğu bölgelerde iltihaplanmaların oluşmasıyla görülen yağlı egzama hakkında tüm merak edilenleri araştırdık. Öyleyse vakit kaybetmeden içeriğimize geçelim.
Yağlı Egzamadan Korunmanın 10 Doğal Yolu
Yağlı egzama sorunu en sık karşılaşılan deri problemlerinden birisidir. İçeriğimizin bu kısmında yağlı egzamadan korunmanın yollarını anlatacağız. İşte yağlı egzamadan korunmanın doğal yolları.
1. Toz ve Nemden Uzak Durulmalı
Toz akarları egzama oluşumuna ve egzama yarası üzerinde kaşıntıya sebep olur. Bu yüzden egzama rahatsızlığı bulunanlar tozlardan uzak durmalıdırlar. Evlerin içi sürekli havalandırılmalı ve toz tutmayan kıyafetler tercih edilmelidir. Ayrıca nem oranı yüksek yerlerde terleme oranı da artacak ve egzamalı bölge kaşınmaya başlayacaktır. Bu sebeple mümkün mertebe nem oranı yüksek yerlerden de uzak durun.
2. Sık Sık Banyo Yapılmalıdır
Özellikle yaz aylarında her gün duş alınmalıdır ancak duş alırken kesinlikle ılık su kullanılmalıdır. Ayrıca banyoda egzamaya iyi gelen bitkisel şampuanlar kullanılmalıdır. Duş alırken sert lifler ve keseler tercih edilmemelidir.
3. Nemlendirici Kullanılmalıdır
Özellikle banyo sonrası egzamalı bölgelere ve diğer cilt yüzeylerine nemlendirici kremler sürülmelidir. Sıcak ve soğuk su egzamalı bölgede tahrişi arttırırken nemlendirici kremler bu bölgelerin rahatlamasını sağlayacaktır.
4. Kimyasal Maddelerle Temas Edilmemelidir
Temizlik ürünlerine kesinlikle çıplak elle temas edilmemelidir. Bu konuda oldukça hassas olmalısınız. Yağlı egzama rahatsızlığı direk iltihaplanmaya başladığı için deri üzerinde gözenekleri açmaktadır. Bu gözeneklerden kimyasal maddeleri uzak tutmalısınız. Bu yüzden temizlik yaparken eldiven kullanımına özen gösterin.
5. Yünlü Kıyafetler Tercih Edilmemelidir
Yünlü kıyafetler cildi kaşındırdığı gibi toz akarlarını da üzerinde tutarak egzamaya sebebiyet vermektedir. Bu sebeple yünlü kıyafetler tercih edilmemelidir. Eğer giyilecekse de kesinlikle altına içlik giyilmelidir.
6. Stres ve Sıkıntıdan Uzak Durulmalı
Stres ve sıkıntı tüm rahatsızlıkların besin kaynağıdır. Vücudumuz stres anında aşırı reaksiyon göstererek rahatsızlıkların artmasını sağlıyor. Bu durumda egzama kaşıntıları ve kızarıklıklar artabilir.
7. Çiğ Besinlere Çıplak Elle Temas Edilmemelidir
Besinlerin çıplak elle tutulmaması herhangi bir alerjik reaksiyona önlem olarak tavsiye ediliyor. Sebze, meyve ve et ürünlerinin üzerindeki mikroorganizmaların egzamalı bölge ile temas etmesi oldukça tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir.
8. Bol Su Tüketilmelidir
Bol su tüketmek vücudumuzda meydana gelen her türlü rahatsızlığın çözümüdür. Vücudumuz susuzluk ve yetersiz beslenmeden kaynaklı olarak egzama ve diğer hastalıkları ortaya çıkartıyor. Bu rahatsızlıklara karşı korunmanın en doğal ve kolay yolu ise su tüketimidir.
Yağlı Egzama Nedir?
Yağlı egzama ''Seboreik Egzama'' olarak adlandırılmaktadır. Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının fazla olduğu bölgelerde iltihaplanma sonucuna seboreik egzama denilmektedir. Yağlı egzamanın oluştuğu bölgeler genellikle kırmızı, pullu ve yağlı bir görünüm içeren deri hastalığıdır. Kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Seboreli egzama, tüylü ve kıvrımlı bölgelerde oluşmaktadır. Seboreik egzama, oldukça yaygın bir deri hastalığıdır. Bu deri hastalığı 3 yaş grubu çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Özellikle bebeklerde ''konak'' adı verilen şekilde görülmektedir.
Yetişkinlerde ise sıkça görülen bir deri hastalığıdır. Bu hastalık her yaş grubunda tedaviye yanıt vermektedir. Fakat tedavi sonrasında tekrardan nüksedebilir. Genellikle cilt yapısı yağlı olan kişilerde görülmektedir ancak cilt yapısı yağlı olmayan, farklı cilt yapılarına sahip olan kişilerde de görülebilir. Bu hastalık özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde yaşanmaktadır.
Yağlı Egzama Belirtileri
Yağlı egzama belirtileri arasında kepeklenme, saçlı deride kırmızılık, aşırı yağlanma, kaşıntı, ıslaklık hissi, küçük su toplamaları, kabarcıklar, ciltte düzensizlik, deri iltihabı, pullanma ve kabuklanma bulunuyor. Görüldüğü üzere klasik egzama rahatsızlığında görülen belirtiler yağlı egzama rahatsızlığında da görülmektedir. Burada farklı olan tek belirti ise aşırı yağlanmadır.
Yağlı Egzama Hangi Bölgelerde Görülür?
Yağlı egzama genellikle tüylü ve kıvrımlı bölgelerde görülmektedir. Saç egzaması olarak da bilinen bu egzama türünün vücudumuzda en çok görüldüğü bölgeleri ise saç derisi, kaşlar koltuk altı, göğüs arası, kasık, ense, alın, kulak girintileri, burun kenarları, göbek deliği ve göz kapakları şeklinde sıralayabiliriz.
Yağlı Egzama Nedenleri Nelerdir?
Yağlı egzama her hastada net bir sebeple oluşmamaktadır. Seboreik egzamanın oluşum sebebi bilinmemektedir fakat genetik ve çevresel faktörlerden oluştuğu belirtilmektedir. Genellikle aşırı stres ve zayıf bağışıklık sistemi sebebiyle oluştuğu düşünülmektedir. Ayrıca yağlı egzama ile klasik egzamanın oluşma nedenlerini karıştırmamak gerekiyor. Klasik egzama hakkında daha detaylı bilgi için "Egzamanın Belirtileri ve Tedavisi" adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Yağlı Egzama Tedavisi Nasıl Olur?
Seboreik egzama, bazı durumlarda kendi kendine iyileşen bir hastalık olmakla birlikte düzenli tedavi ile kontrol altına alınmaktadır. Ancak ilk önce seboreik egzamayı oluşturan ve arttıran durumlar belirlenmelidir. Genellikle aşırı stres ve sinir merkezine bağlı gelişen yağlı egzama, bağışıklık sistemi zayıflığından da meydana gelebilmektedir. Bu yüzden hastanın yaşam tarzı ve kalitesi büyük önem taşımaktadır.
Bu hastalığı yaşayan kişilerin ilk önce hayatında stres oluşturacak nedenleri engellemesi gerekir. Daha sonra bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlaması gerekir. Seboreik egzamanın tedavisi mümkündür fakat belli aralıklarla tekrardan ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden tedavinin düzenli olarak sürdürülmesi şarttır. Uzman doktorun belirlediği şekilde tedavi başlanmalı ve devam etmelidir. Doktorun uygulayacağı tedavine yöntemine uyum sağlanmalıdır.
Egzama tedavisini devam ettirirken aynı zamanda bitkilerden de yardım alınabilir. Bu bitkilere "Egzamaya İyi Gelen 10 Doğal Bitki!" adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz. Tabii ki de bu bitkileri doktor eşliğinde kullanmanız gerektiğini söyleyelim.
Yağlı Egzama İçin Kullanabileceğiniz Ürünler
Yağlı egzama hakkında bilinmesi gereken tüm bilgilerden yukarıda bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise yağlı egzama için kullanabileceğiniz ürünleri inceleceğiz. İşte yağlı egzama için en iyi bakım ürünleri.
1. Glows El ve Yüz Bakım Kremi
Amazon Fiyatını Gör Glows Bakım Kremi | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
Listemize Glows markasının bakım kremiyle başlıyoruz. Bitkisel özlerle geliştirilmiş formülü sayesinde cildi dış etkenlere karşı koruyan bakım kremi, bu sayede çevresel etkenlerin sizi etkilemesine izin vermez. Ciltteki gerginliği alarak yerine rahatlama sağlayan ürün yüksek miktarda nemlendirici içermesi sayesinde kuruluğu ortadan kaldırıyor. Son olarak içerisindeki çay ağacı yağı sayesinde gözenekleri açan bu bakım kreminin formülündeki antioksidanlar ile egzama problemini çözdüğünü söyleyelim.
2. GAM Egzama Giderici Krem
Amazon Fiyatını Gör GAM Bakım Kremi | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
Çok kuru ve hassas ciltler için özel olarak geliştirilen GAM krem, düzenli kullanımlarda egzama ve sedef hastalıklarından kurtulmanıza yardımcı olur. Formülündeki yoğun A ve E vitaminleri sayesinde doğal bir yumuşatıcı etki sunan ürün, bu sayede cildin rahatlamasını ve yumuşamasını sağlar. İçerisindeki aktif maddeler sayesinde egzama ve sedef durumlarında cildi yatıştıran bakım kremi aynı zamanda ciltte ağırlık hissi bırakmıyor. Bu sayede uygulama sonrasında rahatsız edici bir his yaşamazsınız.
3. TRUBABY Trukid Egzema Therapy Cream
Amazon Fiyatını Gör Trubaby Bakım Kremi | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
Listemize Trubaby markasının kremi ile devam ediyoruz. Seramidlerle zenginleştirilmiş formülü sayesinde egzamadan şikayet eden kişiler için en üst seviye rahatlık sağlayan ürün, tahriş olmuş ciltler için önemli oranda yatıştırıcılığa sahiptir. Ultra nemlendirici özelliği sayesinde gece veya gündüz fark etmeden cildin nem ihtiyacını karşılayan bakım kremi aynı zamanda kokusuz olduğu için en hassas ciltleri bile rahatsız etmiyor. Bu sayede ürün bebeklerde dahil herkese uygulanabilir.
4. Diamond Hair Saç Bakım Seti
Amazon Fiyatını Gör Diamond Hair Bakım Serumu | Aradığın Fiyatı Gör |
---|
İçerisinde 12 farklı bitkinin özünü bulunduran bu bakım seti saçlardaki sedef ve egzama problemleri için idealdir. İçerisindeki bu bitki özleri sayesinde saç derisine nüfuz ederek ferahlamasını sağlayan ürün, bu sayede egzama gibi problemlerin çözümüne destek oluyor. Formülündeki yoğun keratin proteini sayesinde saç tellerini güçlendiren şampuan aynı zamanda saçın hasar gören bölgelerini onarıyor. Bu sayede kısa süre içerisinde daha sağlıklı ve hacimli saçlara sahip olursunuz. Son olarak bu ürünün Ozon minerali sayesinde saçın uzama hızını arttırdığını söyleyelim.
<