Gribe İyi Gelen Şifalı Bitkiler ve Çaylar

Virüsün neden olduğu bir enfeksiyon hastalığı olan grip, genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılıyor. İşte grip hakkında bilgiler ve doğal tedaviler...
Gribe İyi Gelen Şifalı Bitkiler ve Çaylar

Grip Hastalığına İyi Gelen Doğal Tedaviler

Koronavirüs ile birlikte bulaşıcı hastalıkların ne kadar tehlikeli olabildiği tekrar gündeme geldi. Bizde bu içeriğimizde grip hastalığı ile ilgili detaylı bir araştırma yaptık. Bulaşıcı hastalıkların başında gelen ve özellikle kış aylarında ortaya çıkan rahatsızlıklardan biri olan grip; soğuk algınlığı ve kırgınlık belirtileri ile baş göstermektedir. Griple ilgili tüm bilgileri ve grip hastalığını geçiren bitki çaylarını bu içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Grip Hastalığı İçin Etkili Bitkisel Çay Listesi

SıraBitki ÇaylarıEtkisiGünlük Tüketim
1IhlamurNefes Darlığını Engeller3 Bardak
2EkinezyaAkciğeri Temizler2 Bardak
3AdaçayıBağışıklık Sistemini Güçlendirir2 Bardak
4ZerdeçalBağışıklık Sistemini Düzenler1 Bardak
5Limon ÇayıBağışıklık Sistemini Güçlendirir3 Bardak
6Nane ÇayıSolunum Yollarını Temizler2 Bardak
7Yeşil ÇayAğrıları Azaltır2 Bardak
Amazon
Fiyatlarını Gör
Bitkisel
Çaylar
Aradığın
Fiyatları Gör

Grip Hastalığına İyi Gelen Bitkiler

İşte grip hastalığı ile ilgili detaylı bilgiler ve gribe iyi gelen bitkisel çaylar...

1. Ihlamur

Gribe İyi Gelen Şifalı Bitki Çayları

Amazon
Fiyatını Gör
Ihlamur
Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Kışın vazgeçilmez doğal ilacımız olan ıhlamur çayı solunum yollarını ve özellikle bronşları açarak grip ile birlikte gelen nefes darlığının önüne geçmektedir. Rahat ve temiz bir hava almamızı sağlayan ıhlamur vücudumuzu rahatlatarak grip ağrılarının da önüne geçmektedir. Ihlamur tüketimi sayesinde vücudumuzda terleme meydana gelir ve toksinlerin atılımıyla birlikte hastalıklarla savaşmak bağışıklık sistemi için daha kolay bir hal alır.

2. Ekinezya

Gribe İyi Gelen Şifalı Bitki Çayları

Amazon
Fiyatını Gör
Ekinezya
Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Özellikle akciğer rahatsızlıkları için tavsiye edilen ekinezya çayı akciğeri temizleyerek rahat nefes alıp vermeyi sağlar. Grip hastalığında da akciğerlerin önemi bir hayli yüksektir. Bu sebeple ekinezya çayı grip hastalığı sırasında mutlaka tüketilmesi gereken bitki çaylarından biridir.

3. Adaçayı

Gribe İyi Gelen Şifalı Bitki Çayları

Amazon
Fiyatını Gör
Adaçayı
Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Cilt sağlığı, ruh sağlığı ve kalp sağlığı için önemli bir bitkisel çay olan adaçayı solunumu kuvvetlendirici etkisiyle grip için de önem teşkil ediyor. Ayrıca içerdiği mineraller sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendiren adaçayı soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının önüne geçebiliyor.

4. Zerdeçal

Gribe İyi Gelen Şifalı Bitki Çayları

Amazon
Fiyatını Gör
Zerdeçal
Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Vücudun birçok organına fayda sağlayan ve bağışıklık sistemini düzenleyen zerdeçal grip hastalığının tedavisinde de etkilidir. Bronşların açılması ve solunum yollarının temizlenmesinde rol oynayan zerdeçal özellikle kış aylarında tercih ediliyor. Zerdeçal ve bal karışımı hem grip hastalığından korunmak için hem de iyileşmek için tercih edilen bitki çaylarından.

5. Limon Çayı

Gribe İyi Gelen Şifalı Bitki Çayları

Amazon
Fiyatını Gör
Limon
Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Nezle ve grip tedavisinde oldukça önemli bir c vitamini kaynağı olan limon bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı hastalıklarından koruyor. Vücudumuza birçok faydası olan limonu çay halinde veya su içerisine birkaç damla damlatarak tüketebilirsiniz.

6. Nane Çayı

Gribe İyi Gelen Şifalı Bitki Çayları

Amazon
Fiyatını Gör
Nane
Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Sakinleştirici ve rahatlatıcı bitki çaylarından biri olan nane çayı içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde grip hastalığına karşı bağışıklık oluşturmaya yardımcı oluyor. Hastalığa yakalananlar içinse şifa kaynağı olan nane çayı solunum yollarını temizler ve rahat nefes almamızı sağlar.

7. Yeşil Çay

Gribe İyi Gelen Şifalı Bitki Çayları

Amazon
Fiyatını Gör
Yeşil Çay
Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Mucizevi bitkisel ürün yeşil çay grip ve soğuk algınlığı hastalıkları içinde oldukça faydalı bir bitkisel çaydır. Yeşil çay kullanımı vücudu ve kasları rahatlatarak grip ile beraber gelen sırt ağrılarını azaltır. Bunun yanı sıra yeşil çay bağışıklığı güçlendirir. Antioksidan etkisi gösteren yeşil çayı soğuk algınlığı hastalıklarının tedavisinde kullanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Domuz Gribi Belirtileri ve TedavisiGrip Nedir ve Nasıl Geçer?
Kuş Gribi Nasıl Bulaşır?Gribi Geçiren Doğal Yöntemler
Grip Hakkında BilgilerGribe İyi Gelen Çorbalar

Grip nedir?

“İnfluenza” adı verilen bir virüs nedeniyle meydana gelen grip, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Toplumda çok sık görülen grip, özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde görülmektedir.

Grip nasıl anlaşılır?

Her yaş grubundan bireylerde görülebilen grip, genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Ancak soğuk algınlığı, hafif bir kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Soğuk algınlığında ateş yükselmesi söz konusu değildir. Ciddi anlamda halsizliğe neden olmayan soğuk algınlığı genellikle yatak istirahati gerektirmemektedir. Ancak grip, aniden yükselen ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük şeklinde belirtilerle kendini göstermektedir.

Grip ölüme sebep olur mu?

Özellikle şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi kronik hastalığı bulunan kişilerin yanı sıra yaşlılarda oldukça ağır seyreden grip, ciddi sorunlara neden olmakla birlikte kimi zaman ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle çocuk, yaşlı ve kronik hastalığı bulunan kişilerin grip karşısında daha dikkatli olmaları önerilmektedir.

Yapılan araştırmalar ve tahminlere göre dünyada her yıl 250.000 ile 500.000 kişi grip nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Oldukça hızlı yayılabilen grip virüsü en yaygın görülen enfeksiyon hastalıklarının başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya nüfusunun %5 - %15’i grip salgınına yakalanmaktadır.

Grip olmamak için ne yapmalı?

Grip virüsü genellikle okul, kreş, iş yeri ve toplu taşıma araçları gibi kapalı ortak yaşam alanlarında bulaşmaktadır. Bu nedenle toplu yaşama alanlarında daha dikkatli olmalı ve grip olan kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır.

Grip virüsü olan kişilerin belli bir süre istirahat etmeleri ve çok fazla toplum içinde bulunmamaları önerilmektedir. Oldukça hızlı bir şekilde yayılma gösteren grip virüsü kısa sürede salgına neden olabilir.

Aynı zamanda grip olan kişilerle aynı havlu, mendil, makyaj malzemesi, bardak ve atkı gibi eşyaları kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi halde grip virüsünün bulaşması daha kolay ve hızlı olacaktır.

Grip nasıl bulaşır?

İlk olarak hapşırma ve burun akıntısıyla kendini gösteren grip salgınlara neden olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs vücuda girdikten 1-2 gün sonra belirti vermeye başlar ve hapşırma veya öksürük nedeniyle kolayca karşı tarafa bulaşmaktadır.

Hapşırık ve öksürük nedeniyle havaya yayılan su damlacıkları bu virüsün kişiden kişiye bulaşmasını kolaylaştırarak hızla yayılma gösterir. Grip virüsü bulunan kişiyle aynı havayı solumanız da grip olmanız için yeterli bir neden olabilir.

Grip virüsü solunum yollarınıza yerleşir ve 1-2 gün içinde hızla çoğalarak belirti vermeye başlar. Başlarda hapşırma ve burun akıntısı ile kendini gösteren grip daha sonra tüm vücudu etkileyerek halsizlik, eklem ve kas ağrıları gibi belirtilere neden olur.

Ortalama bir hafta içinde iyileşme gösteren grip, bağışıklık sistemi zayıf olan ve çeşitli kronik hastalığı bulunan kişilerde daha uzun sürmekle birlikte daha tehlikeli olabilir.

Grip salgını söz konusu ise bu süre daha uzun sürebileceği gibi aynı zamanda kişinin bağışıklık sistemi de oldukça önemlidir. Çocuk, yaşlı ve kronik hastalığı bulunan kişilerin grip karşısında daha dikkatli olmaları önerilmektedir.

Grip belirtileri nelerdir?

Toplumda grip ile soğuk algınlığı sıkça birbirine karıştırılmaktadır. Ancak soğuk algınlığı ve grip birbirinden farklı hastalıklardır. Görünüşte grip ile benzerlik gösteren soğuk algınlığı hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma şeklinde belirtilere neden olur. Soğuk algınlığında genellikle yatak istirahatine neden olacak bir halsizlik söz konusu değildir.

Gribi soğuk algınlığından ayıran ve sıkça karşılaşılan belirtilerini sıralamak gerekirse; yüksek ateş, soğuk terleme, titreme, baş ağrısı, burun akıntısı, eklem ve kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik hissi, mide bulantısı ve kusma, ishal yer alır.

Grip tedavisi nasıldır?

Grip genellikle bir hafta içinde iyileşme göstermektedir. Kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması hastalığın iyileşme sürecini hızlandıran en önemli etkenlerdendir. Doğru bilinen bir yanlışı düzeltmek gerekirse antibiyotikler grip tedavisinde herhangi bir etkiye sahip değillerdir.

Eğer gribin neden olduğu bir hastalık söz konusu ise antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Genellikle ateşin düşürülmesi, kas, eklem ve baş ağrılarının geçmesi için bir ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak 16 yaşın altındaki çocuklarda aspirin dahil herhangi bir ağrı kesici ilaç tedavisinin uygulanması önerilmemektedir.

Gripten Korunmanın Yolları Nelerdir?

Gribin kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak iyileşme sürecinde dikkatli ve özenli davranmanız iyileşme sürecini hızlandırabilir. Sağlıklı beslenmek ve istirahat etmek grip tedavisinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Bol vitaminli ve sulu besinleri tercih etmek tedavi sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Grip iseniz bol bol meyve ve sebze tüketmenin yanı sıra toplum içinde bulunmamaya özen göstererek evde istirahat etmelisiniz.

Bulaşıcı bir hastalık olan gripten korunmak ve daha kısa sürede iyileşme sağlamak için ellerinizi sık sık yıkamalı ve başkaları ile yakın temastan kaçınmalısınız. Çok gerekmedikçe toplum içinde bulunmamalı ve bol bol dinlenmelisiniz.

Gripten korunmanın yolları ise şunlardır; ellerinizi sık sık yıkamalısınız. C vitamini ve çinko içeren besinler tüketmelisiniz. Bol bol sıvı tüketmelisiniz. Sağlıklı beslenmelisiniz. Toplum içinde bulunmamaya çalışmalısınız. İstirahat etmeli ve bol bol dinlenmelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.

Grip aşısı nedir, ne işe yarar?

Genellikle sonbaharda uygulanan grip aşısı, virüse karşı vücudun bağışıklık kazanmasını sağlayarak hastalığa yakalanmanızı önler veya daha kısa sürede ve daha kolay atlatmanızı sağlar. 6 aylık bebeklere de uygulanabilen grip aşısı, hamile kadınlarda ise ilk 3 aydan sonra yapılmaktadır.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, 60 yaş üstü kişiler, sağlık çalışanları ve kronik hastalığı bulunanlar risk grubunda olan kişilerdir. Bu kişilerin düzenli olarak aşı kontrollerini yaptırmaları ve beslenmelerine dikkat ederek bağışıklık sistemlerini güçlendirecek besinleri tüketmeleri önerilmektedir.

Kimler grip aşısı olmalıdır?

Grip aşısı olması gereken kişiler arasında; 65 yaş üzerindeki bireyler, astım hastaları, şeker hastaları, kronik kalp-damar hastaları, kronik akciğer hastaları (koah, bronşit vs...), kanser hastaları, böbrek hastaları, huzurevi ve bakım evi gibi toplu yaşam alanlarında yaşayanlar, 6-18 yaş arasında uzun süreli aspirin tedavisi görmüş kişiler, toplum hizmeti veren kişiler yer alır.

Kimler grip aşısı olmamalıdır?

6 aydan küçük bebekler, yumurta karşı alerjisi olanlar, hamileliğin ilk 3 ayında olan kadınlar grip aşısı olmamalıdır. 

<

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum