Kamburluk (Kifoz) Nasıl Geçer? Belirtileri ve Tedavisi

Günlük hayatımızı kötü etkileyen ve rahatsız edici bir görüntüsü olan kamburluk belirtilerini, tedavisini ve ameliyatını detaylıca inceledik.
Kamburluk (Kifoz) Nasıl Geçer? Belirtileri ve Tedavisi

Daha çok yaşça büyük kişilerde ortaya çıkan ancak gençlerde bile görülebilen kifoz hastalığı, günümüzde çok kişinin muzdarip olduğu bir rahatsızlıktır. Halk arasında kamburluk olarak bilinen kifoz nedir, neden olur, düzelir mi, ameliyat sonrası ve egzersizleri hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.

İşte kamburluk hakkında bilinmesi gereken her şey...

Kamburluk Nedir?

Kamburluk

Kamburluk, sırt eğriliğinin 50 derecelerin üstüne çıkmasıdır. Buna vücudun öne doğru eğilmesi de diyebiliriz. Kamburluğu olan kişilerin en önemli sorunu dik durma ve karşıya dik olarak bakmada yaşadığı zorluktur. Bu, kişinin hem efor harcamasına hem de kötü görüntüye sebep olur. Daha sonra da ağrı problemleri oluşur ve daha ileri aşamada sinirleri sıkıştırmaya kadar gider.

Kamburluğun Günlük Yaşama Etkisi

Kamburluk

Belirli bir derecede kendisini ağrıyla belli etmeye başlar. Giyilen kıyafetlerin üstte düzgün durmaması da başka bir sorundur. Genç yaşlarda henüz ağrı yapmadığı için dik durması söylense de bazı gençler bunu dikkate almıyor fakat daha ileri yaşlarda yavaş yavaş sırt ağrıları başlayacaktır. Özellikle kadınlarda menopoz dönemi sonrasında bu kamburluklarda ve şikayetlerde artma görülebilir.

Kamburluğun Nedenleri Nelerdir?

Kamburluk

Kamburluğun nedenleri omurganın dış etkenlerle dejenerasyon geçirmesi, kemik erimesi, omurga kırıklıkları, omurga çevresinde oluşan iltihaplar, tüberküloz ve omurga enfeksiyonları, omurgayı etkileyebilen kanser teşhisleri, iyi huylu tümör teşhisleri, gelişme çağındaki çocuklarda omurganın ön tarafındaki büyüme çekirdeklerinin yeterince büyümemesi ve felç teşhisleri olarak açıklanabilir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden kamburluk oluşabilmektedir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar bu nedenleri hayatınızdan uzak tutun. Böylece bu tarz bir duruş bozukluklarına sahip olmazsınız.

Kamburluk Belirtileri

Kamburluk

Kifoz rahatsızlığı birçok belirtiyle kendisini göstermektedir. Bu belirtiler sırt ya da omuzda ağrı ve sertlik, aşırı yorgunluk, duruş bozukluğu, nefes darlığı, bacaklarda sürekli olarak uyuşma ve zayıflamadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız kamburluktan şüphelenmelisiniz. Bu durumda bir an önce uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz kamburluk teşhisini koyduğu takdirde gerekli tedavi yöntemlerini size önerecektir.

Kamburluk Nasıl Teşhis Edilir?

Kamburluk

Kamburluk, fizik muayene ile teşhis edilmektedir. Kişinin sırt ve belden yukarısı çıplakken doktorun yandan ve önden gözlemlemesi söz konusudur. Aynı zamanda kişi eğildiğinde de duruşuna bakılır. Omurgayı ilgilendiren problemlerde ayakta, önden ve yandan film çektirilir. Bunlara bakılarak da teşhis yapılabilir.

Kamburluk Nasıl Tedavi Edilir?

Kamburluk

Kamburluk 50 dereceyi aştığı zaman yoğun bir egzersiz programı uygulanmalıdır. Buna rağmen artan eğriliklerde veya 60 derecenin üstünde olan eğriliklerde sadece egzersiz yeterli olmayabilir. Daha farklı tedavi yöntemleri gerekebilmektedir.

Gelişmekte olan yaşlardaki kişilerin kamburluğu 60 dereceyi geçtiği zaman korse tedavisi uygulanır. Bu vücudun dik durmasını sağlar. 70 derecenin üstünde bir eğrilik görüldüğünde ise kalıcı ve ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu durumda cerrahi tedaviler devreye giriyor.

Kamburluk Önlenebilir Mi?

Kamburluk

Kamburluğun önlenmesi için kısa olan karın, göğüs ve bacak kaslarının uzatılmasının yanı sıra omurga çevresindeki kasların da güçlendirilmesi gereklidir. Bunu da bir tek sporla yapabilirsiniz. Düzenli olarak spor yaptığınız zaman kamburluğu önleyebilirsiniz.

Yaşam tarzını değiştirmek de kamburluğu önlemenin yollarından birisidir. Özellikle masa başı işlerde çalışan kişilerin buna uygun olarak duruşunu düzeltmesi gerekiyor. Ayrıca günlük hayatta çok fazla bükülmek yerine dik durmak da duruş bozukluğunu önlemede etkilidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kamburluk İçin EgzersizlerOsteoporoz Belirtileri ve Tedavisi
Kayropraktik Tedavi Nedir?Skolyoz Nedenleri ve Tedavisi

Kamburluk düzelir mi?

Kamburluk doğuştan değil de sonradan oluşmuşsa düzelme şansı vardır. Kamburluğu düzeltmek için öncelikle uzman bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz size korse ve egzersiz tedavi seçeneklerinden birisini ya da her ikisini birden önerecektir. Eğer çok fazla ilerlemişse cerrahi yöntem tedavi seçenekleri arasına girmektedir.

Kamburluk kaç yaşında başlar?

Duruş bozukluğu 15-16 yaşlardan itibaren başlamaktadır. 16 yaşından sonra ise doktora gitme ihtiyacı oluşur. Bu dönemde sırtta kamburluk ortaya çıkmıştır.

Kilo verince kamburluk gider mi?

Kilo alındığı zaman yağ bezleri şişerek memenin büyümesine neden olur. İriliğe bağlı olarak sarkık bir meme kadınlarda sırt ve boyun ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Bu da kamburluğa yol açan en önemli etkenlerden birisidir. Kilo verirseniz ise tüm bu etkiler ortadan kalkarak kamburluğun oluşma nedenlerini hayatımızdan çıkartır. Bu da kamburluğun azalmasına neden olur.

Kambur insanlar nasıl uyumalı?

Kambur olan insanların lomber lordozu desteklemesi gerekiyor. Bunun için yan yatışta bir bel yastığı ve sırtüstü yatarken ise dizlerin altında bir yastık bulundurulması şarttır. Ayrıca bu kişilerin yüzüstü şekilde yatmaktan uzak durması büyük önem taşıyor.

Kamburluk nelere yol açar?

Kamburluk rahatsızlığı tedavi edilmediği takdirde oldukça ciddi bazı sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlıklar enfeksiyon, ameliyat bölgesinde aşırı kanama, felç ve omurgadan geçen sinirlerde hasardır.

Kamburluk nasıl belli olur?

Kamburluk şiddetine göre daha az ya da çok belirti göstermektedir. Bu belirtiler sayesinde kifoz rahatsızlığına sahip olduğumuzu anlayabiliriz. Kirozun en çok karşılaşılan belirtileri duruş bozukluğu, bacaklarda sürekli olarak uyuşma, sırt veya omuzda ağrı ve sertliktir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum