Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanması Nasıl Geçer?

Her yaş grubunda karşımıza çıkabildiği gibi hamilelikte de oluşabilen mide yanmasının belirtilerini, nedenlerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanması Nasıl Geçer?

Genellikle beslenme alışkanlıkları yüzünden oluşan mide yanması bazı hastalıklar yüzünden de ortaya çıkabilmektedir. Mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkması yüzünden ortaya çıkan rahatsızlık, gastrit, reflü ve bazı ilaçların yan etkisi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu içeriğimizde mide yanmasının nedenlerini, belirtilerini, neden olan besinleri, ne iyi geleceğini, tedavisini ve hangi hastalıklar yüzünden ortaya çıktığını bir araya getirdik.

İşte mide yanması hakkında bilinmesi gerekenler...

Mide Yanması Neden Olur?

mide yanması

Mide yanması, yenilen yemeklerin sindirimin zorlaşması yüzünden yemek borusundan geri gelmesiyle oluşmaktadır. Midedeki besinlerin sindirimi için salgılanan asidin yoğunluğundan dolayı yemek borusuna kaçarak gırtlakta bir ekşime ve yanma hissi oluşturur. 

Mide yanması hemen hemen her yaş grubunda görülmekle birlikte toplumun %40’ında rastlanan bir rahatsızlıktır. Reflünün şikayetlerinden biri olan mide yanması, aslında midede değil genize doğru oluşmaktadır. Sindirimi zor besinlerin tüketilmesi mide yanmasını tetiklemektedir.

Mide Yanması Belirtileri

mide yanması

Yemek yedikten sonra midede ve yemek borusunda görülen yanma, göğsün ortasında acı hissetme, ağza asitli ve acı tatlı mide sıvısının gelmesi, ağrıların uzanma ile kötüleşmesi ve geceleri artan mide ağrıları mide yanmasının belirtileridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde gördüğünüz takdirde büyük ihtimalle mide yanması problemi yaşıyorsunuzdur. Bu yanmayı durdurmak için ilk olarak beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeli, daha sonra doktora görünmelisiniz.

Mide Yanmasına Neden Olan Besinler

mide yanması

Mide yanmasına neden olan başlıca besinler aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler, gazlı ve kafeinli içecekler, soğan, sarımsak, domates ve baharatlardır. Bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmanız durumunda mide yanması problemiyle karşı karşıya kalırsınız.

Mide yanmasına neden olan gıdalar çoğunlukla kişiden kişiye değişmektedir. Kişinin sürekli tükettiği ve alıştığı yemeklerin dışında beslenmeye başlaması da mide yanmasına neden olabilir. Bunun dışında yukarıda saymış olduğumuz besinler de çoğu kişide midede yanmaya sebebiyet verir.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

mide yanması

Mide yanmasını geçirmek için tüketebileceğiniz bazı gıdalar bulunuyor. Bu gıdalardan en bilinenleri muz, şeftali, çilek, bulgur, esmer pirinç ve lifli besinlerdir. Bu yiyecekleri tüketerek midenizdeki yanmayı geçirebilirsiniz. Saymış olduğumuz gıdaları tükettikten sonra da yanma devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz.

Mide Yanması Nasıl Geçer?

mide yanması

Mide yanmasını geçirmek için kullanabileceğiniz birçok tedavi yöntemi bulunuyor. Bu tedavi yöntemleri arasında karbonat, papatya, meyan kökü ve kekik çayı, zencefilli bal, süt, sakız, muz, kavun, patates, hurma ve maden suyu bulunuyor.

Yukarıda saymış olduğumuz tedavi yöntemleri sayesinde mide yanmasının etkilerini azaltabilirsiniz. Kısa süre içerisinde mide yanmasını durduran bu yöntemler mide yanmasını geçirmiyorsa doktora görünmenizde fayda var.

Mide Yanması Tedavisi

mide yanması

Mide yanmasında ilaç tedavisinin yanı sıra pastiller kullanılmaktır. Mide yanması reflü gibi ciddi boyutlara gelmediği sürece herhangi bir cerrahi tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Uzun süreli ilaç kullanmamak adına cerrahi yöntemi daha çok gençler tercih etmektedir. İlaç tedavisi ile mide asidi dengelenerek yanma hissi ortadan kaldırılır. Ancak ilaç kullanımı mutlaka bir uzman kontrolünde olmalıdır. 

Mide yanması için kullanabileceğiniz anlık tedavi yöntemi olarak su ve yağsız süt gibi içinde asit barındırmayan içecekleri önerebiliriz. Bunlar kişinin mide yanmasını en kısa sürede engelleyecek basit yöntemleridir.

Mide Yanması Hangi Hastalığın Belirtileridir?

mide yanması

Mide yanması erozif gastrit, ülser, mide kanseri, bağırsak duvarının kesecik şeklinde dışarı çıkması ve safra reflüsü hastalıkları yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar oldukça ciddi olduğu için bir an önce uzman bir doktora görünmelisiniz.

Hamilelikte Mide Yanması

mide yanması

Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen mide yanması hamilelik döneminde de sıklıkla rastlanan bir durumdur. Gebeliğin ilk dönemlerinde görülen mide bulantısı sonraları yerini mide yanmasına bırakır. Bunun nedeni ise bebeğin gelişimi sırasında büyümesi ve mideye baskı uygulamasıyla ortaya çıkar. Bebeğin baskısı üzerine mide içeriği yukarı doğru itilir ve mide asidi yemek borusuna kaçar.

Hamilelik döneminde uygulanabilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Hamileliğin ilk dönemlerinde yanma şikayeti çok fazla ise doktor kontrolünde antiasit ilaç kullanılır. Hamilelerin bu dönemde yemek yer yemez yatmamaları ve porsiyonlarını küçültmeleri gerekmektedir. Bu önerileri uyguladıkları takdirde mide yanması problemi en düşük seviyeye indirilebilir.

Mide Yanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

mide yanması

Mide yanmasında tıbbi tedavinin yanı sıra hastanın dikkati ve özeni oldukça önemlidir. Hasta yiyip içtiklerine dikkat etmiyorsa kullandığı ilaçlar kalıcı çözümler üretmeyecektir. Mide yanması bireylerin yaşam kalitesini düşürerek günlük yaşantılarını kısıtlamaktadır.

Mide yanmasından şikayetçi olan hastalar kilo oranına dikkat etmeli, tüketilen gıdaları özenle seçmeli, aşırı alkol, gazlı ve kafein içecekleri tüketmemeli, sigara tüketiminden uzak durmalı, çok dar giyinmemeli, sık çikolata tüketmemeli, yatmadan önce yemek yememeli ve yüksek yastık kullanmalıdır.


İlginizi Çekebilir
Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?Reflüyü Azaltacak Besinler

Mide yanması neden olur?

Ne yeseniz mideniz yanıyorsa gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Bu durum en kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Uzman bir doktora görünerek bu rahatsızlıktan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

Mide yanması nasıl geçer?

Mide yanmasını geçirmek için karbonat, ıspanak, hurma, patates, maden suyu, tarçınlı bal, şekersiz sakız, papatya, meyan kökü ve kekik çayı tüketebilirsiniz. Bu besinler sayesinde mide yanması probleminiz ortadan kalkacaktır.

Evde mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanmasını evde geçirebileceğiniz yöntemler arasında nane, elma sirkesi, zencefil, soda, şekersiz sakız ve rezene tohumu yer alıyor. Bu bitkisel yöntemleri kullanarak mide yanmasını evde geçirebilirsiniz.

Mide yanması belirtileri nelerdir?

Mide yanmasının en sık karşılaşılan belirtileri göğüste ağrı ve yanma hissi, geceleri artan mide ağrıları, yemek yedikten sonra mide ve yemek borusunda yanma, ağrıların uzanma ve eğilme ile artması, ağza asitli ve acı tatlı mide sıvısının gelmesidir. 

Doğal yollarla mide yanmasına ne iyi gelir?

Mide yanmasına iyi gelecek doğal yöntemler arasında elma sirkesi, karbonat, probiyotikler ve turşu suyu bulunuyor. Bu doğal yöntemleri kullanarak mide yanmasının etkilerini azaltabilirsiniz. Düzenli olarak bu yöntemleri kullanmanız durumunda ise mide yanması probleminden sonsuza kadar kurtulursunuz.

Gece mide yanması neden olur?

Gece mide yanması yaşanmasının ana nedeni tamamen beslenme alışkanlıklarıyla ilgilidir. Eğer gece yatmadan önce yemek yiyorsanız midenizde yanma olasılığı daha yüksek olacaktır. Yemek yedikten sonra uzanmak mide yanması şikayetinin armasına neden olmaktadır. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.