Alerjik Astım Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Alerjik astım nedir? Alerjik astımın belirtileri ve tedavisi nedir? Son zamanlarda meydana sağlık sorunlarından bir tanesi olan Alerjik astımı araştırdık.
Alerjik Astım Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Alerjik Astım Nedir?

Alerjik Astım

Alerjik astım en sık görülen astım türüdür. Allerjenler, akciğerde bronşların spazm halinde kasılmasına neden olmaktadır. Nöbetler halinde yaşanan bronş kasılmalarına astım denilmektedir.

Bu durum solunum yolunun iltihaplanmasına, daha sonra da mukus tabakası ile kaplanmasına sebebiyet vermektedir. Çeşitli mikrobik ajanlara, toksinlere karşı vücudun ve solunum yollarının göstermiş olduğu kronik iltihabi reaksiyonudur. Hava yollarının daralması ile ataklar yaşanmaktadır. Bu ataklar krizler halinde yaşanarak görülür.

Alerjik astım tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Her yaşta görülen bu rahatsızlık genellikle en sık çocuklarda yaşanmaktadır. Bu hastalık ilk olarak çocukluk döneminde görülmektedir. Genellikle çocukluk döneminde başlayan bir rahatsızlıktır. Önemli olan doğru tedavi ile kontrol altına alınmasıdır.

Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?

Alerjik Astım

Alerjik astım belirtileri, nefes darlığı ile kendini göstermektedir. Alerjik astım belirtileri kişinin hayatında aktif olmasını engelleyecek düzeyde görülmektedir. Kişi sık sık nefes darlığı çekmektedir. Uzun süreli öksürükler yaşanır. Nefes alıp vermede zorluk yaşanır ve hızlı bir şekilde nefes alıp verilir. Aynı zamanda kişide hırıltı duyulmaktadır. Nefes darlığı yaşayan kişide göğüste ve göğüs çevresinde baskı hissi oluşmaktadır.

Alerjik Astım Nedenleri Nelerdir?

Alerjik Astım

Alerjik astım birçok sebepten dolayı meydana gelmektedir. Hastalıklarda ilk olarak genetik faktörlerde neden olmaktadır. Kişinin ailesinde alerjik durumlar ve astım hastalığı varsa bu hastalığa yakalanma riski bulunmaktadır. Obezite birçok hastalığa neden olduğu gibi alerjik astıma da neden olmaktadır.

Çeşitli enfeksiyonlar her türlü hastalığa yol açmaktadır. Özellikle alerjik astım riskini arttırmakta ve alerjik astıma sebebiyet vermektedir. Allerjen faktörler en sık yaşanan neden olarak görülmektedir. Alerjik astımının oluşumunda en etkili faktör allerjenlerdir. Bu nedenle en sık görülen etkenler allerjenlerdir.

Hava kirliliği günümüzde sıklıkla görülmektedir. Hava kirliliği alerjik astıma neden olan faktörler arasındadır. Bilinçsizce ve uzun süreli yapılan diyetler de alerjik astıma sebep olabilir.

Alerjik Astım Tedavisi

Alerjik Astım

Astım tedavisinde önemli olan doğru şekilde tedavi uygulayarak, hastalığın kontrol alınmasıdır. Tedavi de solunum yollarının mikrobik olmayan iltihaba bağlı olarak daralmanın giderilmesi ve kişinin rahat nefes alması sağlanmalıdır.

Doktorun uygulayacağı tedavi hasta ile işbirliği halinde devam etmelidir. Doktor ve hasta bu konuda düzenli ve özenli olmalıdır. Kişinin hastalık derecesi ve hastalık nedeni de önem taşımaktadır. Bu nedenle ilk olarak bunlar araştırılarak tedaviye yön verilmektedir. Hastalık derecesi ve alerjik astım nedenine göre tedavi uygulanmaktadır.

Alerjik astım tedavisinde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Hap ilaçlar ve spreyler kullanılmaktadır. Aynı zamanda kortizon tedavisi de uygulanmaktadır. Alerji aşıları da kullanılarak tedavi yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri doktor tarafından seçilmektedir. Doktorun önerdiği dozda ve süre içinde tedavi yapılmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Astıma İyi Gelen BesinlerAstım Nedir

Astım hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

Alerjik kökenli olan astım tedavi edilmediği takdirde nefes alıp vermede zorlanmalar meydana gelir. Bununla birlikte öksürük problemi de artar. Uzun süre boyunca devam eden astım rahatsızlığı daha ciddi bir sorun olan zatürreye dönebilir.

Astım hastası olduğu nasıl anlaşılır?

Kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve darlık astım hastalığının en büyük belirtileridir. Eğer bu belirtilerden birkaçını birlikte yaşıyorsanız astım hastası olma ihtimaliniz yüksektir.

Astım akciğer hastalığı mıdır?

Astım nefes alıp vermede sorun yaşatan ve tamamen akciğerlerle alakalı olan bir hastalıktır. Nefes darlığı ve göğüste sıkışma ile ortaya çıkan astım rahatsızlığı kuru öksürük ve nefes darlığı krizlerine sebep olabilmektedir.

Astım hastalığı geçer mi?

Astım hastalığının tamamen yok edilmesi neredeyse imkansızdır ancak bu hastalığın etkilerini sıfıra indirmek mümkündür. Öyle ki astım hastaları temiz hava, doğal beslenme ve tedavi yöntemlerini kullanarak astım rahatsızlıklarından kurtulabilirler.

Astımı tetikleyen şeyler nelerdir?

Astımı tetikleyen şeyler toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin kokular, bazı gıdalardır. Bu etkenler astımı en çok tetikleyen şeyler arasında yer alır. Bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulması gerekir.

Astım atakları neden gece artar?

Astımın gece neden arttığı birçok kişi tarafından merak konusu olmuştur. Bir uyku hormonu olan melatonin yüzünden etkilerin artırdığı ortaya konulmuştur. Astım hastaları bu yüzden geceleri daha çok öksürür.

Şiddetli astım nedir?

Şiddetli astım hava yollarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olur. Nefes almak zorlaşır, nefes darlığı, göğüste sıkışma, öksürük klasik astım belirtileridir. Şiddetli astımda ise konuşma zorlaşır, nefes almakta güçlü çekilir.

Hafif astım geçer mi?

Hafif astım öldürücü değildir. Geçmeyen gece öksürükleri kontrol altına alındığı zaman astım hastalığı daha az görülür. Bunun için astım tedavisi eğitimi görülmelidir. Astım geçebilen bir hastalık değildir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.