Astım Krizlerini Önlemenin 13 Yolu
Bilhassa yaz mevsimi astım hastaları için zor bir dönemdir. Astım krizleri en sık bu aylarda yaşanır ve belirtiler şiddetlenir. Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren astım krizleri kişinin sağlığını da etkiler, hastalığın artmasına da neden olur. Öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı nedeniyle birçok hastım hastası zor günler yaşar. Birçok astım hastası krizi neyin tetiklediğini bilmez.
Astım Krizlerini Önleme Yolları
Astım hastası birçok kişi "Astım krizini ne tetikler, astım hastaları nelerden uzak durmalı?" gibi sorular sormaktadır. Bazı basit uygulamalar ve yaşam tarzı değişiklikleri astım krizlerini büyük ölçüde azaltarak hastalığın iyiye gitmesini sağlayabilir. Peki, astım krizi nasıl önlenir, gelin birlikte öğrenelim.
İşte astım krizini önleme yolları:
1. Kuru Havalarda Dışarı Çıkmayın
Astım krizleri kuru ve rüzgarlı havalarda tetiklenir. Bunun için dışarı çıkarken hava durumunu takip etmeli, kuru ve rüzgarlı bir günde dışarı çıkmamayı tercih edebilirsiniz. Çok sıcak hava da astım krizini tetiklemektedir. Dışarı çıkacaksanız arabayla seyahat etmeyi tercih edebilir, bulunduğunuz ortamları serinletebilirsiniz.
2. Filtreli Süpürgeler Kullanın
Birçok doktorun da dediği gibi astım hastaları elektrikli süpürgelerden etkilenebilir. Bunun nedeni süpürgenin büyük tozları çekip, küçük tozları havayla dışarı püskürtmesidir. Eski tipteki birçok süpürgede tozları iyi yakalayabilen bir filtre bulunmaz. Astım hastalarının hepa filtreli, tozları iyi yakalayan süpürgeleri kullanması gerekir.
3. Parfüm ve Oda Spreyi Kullanmayın
Parfümler ve oda spreyleri gibi yoğun kokulu ürünler solunduğunda genizde hassasiyet yaratır. Bu durum sağlıklı bir kişiyi fazla etkilemese de astım hastalarını çok etkiler. Bir koku hassasiyetiyle başlayan öksürük astım krizine dönüşebilir. Bunun için kokulu ürünlerin kullanılmaması önerilir.
4. Halı Kullanmayın
Halılar ev tozlarını ve akarları içinde tutar. Bunlar alerjik astım olan bireyleri çok fazla etkiler. Özellikle yatak odalarında kalın halıların tercih edilmemesi önemlidir. Bunun yerine kilim ya da anti alerjik halılar kullanılabilir. Aynı durum koltuklar ve yatak başlıkları için de geçerlidir. Çok tüylü, kadife gibi kumaşlara sahip koltuklar kullanılmamalıdır.
5. Yatak Çarşaflarını Temiz Tutun
Yatak odasında en çok tozlanan yerlerden biri yatak çarşaflarıdır. Bu nedenle çarşafların haftada bir kez değiştirilmesi gerekir. Nevresim ve çarşafların 60 derecede yıkanması da önemlidir. Yatak şiltesi ise toz geçirmeyen kaliteli şilteler olmalıdır. Anti alerjik yastık ve yorgan kılıflarının kullanılması astım alerjik kişileri rahat ettirebilir.
6. Hayvanlardan Uzak Durun
Hayvanlar en sadık dostlarımız, ancak astım hastaları için hayvan tüyü zararlı olabilir. Bu sebeple astım alerjik kişilerin özellikle de evde hayvan beslememeleri önemlidir. Hayvan tüyü bu kişilerde alerjiyi tetikleyebilir ve bununla birlikte astım krizleri ortaya çıkabilir.
7. Sigara Dumanından Kaçın
Astım hastası bir kişinin kesinlikle sigara içmemesi gerektiğini herkes bilir. Bu kişilerin sigara içmek bir yana sigara içilen bir ortamda bile bulunmaması gerekir. Kafe ve restoranların sigara içilen bölümlerinde oturulmamalı, sigara içen kişilerin yanında bulunulmamalıdır.
8. Polenlere Dikkat Edin
Polenlerin artış gösterdiği bahar ayaları astım krizlerinin de tetiklenmesine yol açabilir. Bunun için bahar aylarında sabah ve öğle saatlerinde ev havalandırılmamalı, polenin yoğun olduğu rüzgarlı günlerde dışarı çıkılmamalıdır.
9. Egzersizde Aşırıya Kaçmayın
Astım hastaları çok efor sarf ettiklerinde çabuk yorulurlar. Bunun nedeni ciğerlerinin yetersizliğinden kaynaklanır. Eğer çok fazla spor yapıp koşarak kendinizi yorarsanız astım krizi tetiklenir ve kişi nefes darlığı yaşamaya başlar. Bunun için astım hastalarının hafif sporları tercih etmeleri ve kendilerini yormamaları önemlidir.
10. Nem Miktarını Dengede Tutun
Özellikle yaz aylarında bazı bölgelerde görülen yüksek nem astım hastaları için çok sakıncalıdır. Sağlıklı kişileri bile rahatsız eden nem astım krizlerini de tetikler. Bunun için nem kontrolü sağlayan cihazlar ve tuz lambaları gibi nem azaltan ürünler kullanılabilir. Özellikle evinizde en çok vakit geçirdiğiniz bölgelerde nem kontrolü mutlaka sağlanmalıdır.
11. Temizlikten Sırasında Ortamda Bulunmayın
Astım hastaları temizlik yaparken ev tozu ve akarlar nedeniyle zorluk yaşayabilir. Bunun için hastaların temizliği kendileri yapmaları gerekiyorsa maske takması ya da temizliği başkasına yaptırması gerekir. Bunun yanı sıra temizlik sırasında ağır kokuları olan deterjan ve kimyasallar kullanılmamalı, bunun yerine karbonat, sirke ve arap sabunu gibi daha doğal şeyler tercih edilmelidir.
Temizlik yapılan alanda bulunulmamalı, temizlikten yarım saat sonra odaya girilmelidir. Çünkü alınan tozlar ve hareket ettirilen eşyalar havaya toz yayabilir.
12. Kurutma Makinesi Kullanın
Astım alerji hastaları çamaşırlarını dışarıda kurutmamalı. Dışarıda kuruyan çamaşırlara toz ve polen yapışabilir. Bunun için kurutma makinesi kullanılmalıdır. Kurutma makineleri çamaşırların üzerindeki tozları toplar ve böylece daha sağlıklı bir ortam oluşturur. Kurutma makineleri özellikle astım, alerji hastaları ve çocuklu ailelere önerilir.
13. Hamama Gitmeyin
Astım gibi nefes darlığı problemi yaratan hastalıklara sahip bireylerin hamama gitmesi önerilmez. Hamamın buharlı ve sıcak ortamı nefes darlığını daha da artırır, astım ataklarını tetikleyerek kişiyi zor duruma sokar. Bunun yerine kaplıcalar tercih edilebilir. Kaplıcanın havasında yer alan tuz ve buhar astım hastalarına iyi gelmektedir.
Tehlikeli Alerjiler | Polen Alerjisinden Korunma Yolları |
---|---|
Astım Hastaları Nasıl Beslenmeli |
Astım atakları neden gece artar?
Yapılan bir araştırmaya göre astım ataklarının geceleri artmasının nedeni melatonin hormonu. Gece salgılanan bu uyku hormonunun astım ataklarını artırdığı belirtildi. Ayrıca gece yaşanan hormon dalgalanmaları da astımı tetikliyor. Gece vücudunuz üşüyorsa ve yorganınız yeterli gelmiyorsa da öksürük ve nefes darlığınızda artış gözlenebilir.
Astım krizi stresten olur mu?
Astım hastaları üzüntü ve stres yaşadıklarında astım ataklarına yakalanabilir. Üzüntüyle birlikte nefes darlığı şikayetleri başlıyor bu durum astım krizine kadar ilerliyor. Bunun için astım hastalarına üzüntü ve stres yaratacak şeylerden uzak durması öneriliyor.
Astım krizi ne kadar sürer?
Astım krizleri eğer hafifse birkaç dakika eğer ağırsa saatler boyunca sürebilir. Ağır astım krizlerine müdahale gerekebilir, kişi bir an önce ilacını kullanmalı, eğer ilaç yeterli gelmezse hastaneye başvurmalıdır. Astımlı kişilerin ilaçlarını her zaman yanlarında bulundurmaları gereklidir.
Astım atakları hangi aylarda artar?
Astım atakları Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında artsa da ataklar her ayda görülebilir. Bahar aylarında polenler nedeniyle oluşan alerjiyle birlikte astım da tetiklendiği için astım atakları görülebilir. Yaz aylarında çok sıcak, nemli ya da çok kuru hava astım hastalarına iyi gelmez, yaz mevsiminde yine atakların görülme oranı atar. Kışın ise soğuk algınlığı ve grip gibi farklı hastalıklardan dolayı astım da tetiklenmektedir.
Astım hastalarının evi nasıl olmalı?
Astım hastalarının evi mümkün olduğunca nem, toz ve rutubetten arındırılmalıdır. Bunun için yüksek ayaklı eşyalar tercih edilmeli, kitaplık gibi fazla toz çeken eşyalar bulunmamalı, ev çok fazla doldurulmamalıdır. Böylece toz birikiminin önüne geçilebilir. Nem ve rutubet için nem kontrolü sağlayan cihazlar kullanılabilir.
Astım hastaları hangi işlerde çalışamaz?
Astım hastaları aşırı toz, tüy, partikül ve sıcak havayla alakalı olan işlerde çalışmamalı. Bu iş ve mesleklere örnek olarak kuaförlük, fırıncılık, marangozluk, veterinerlik, tekstil, bazı imalathaneler ve kimyasal kullanılan işler gösterilebilir. Bu tür işleri yapmak zorunda kalan astım hastalarının maske gibi önlemler alması önemlidir.